Delikatna, kremowa i puszysta, lekka masa śmietankowo-serkowa na herbatnikach.
Przełożona słodko-kwaśną domową frużeliną truskawkową i ananasową, przykryta bitą śmietaną i posypana kruchymi bezami.
Poezja smaku.
Składniki idealnie do siebie pasują i perfekcyjnie się uzupełniają.
Eleganckie, łatwe do krojenia i dość szybkie w przygotowaniu ciasto, które znika z blaszki w mgnieniu oka. Kolejne - moje ulubione letnie ciasto.
Bardzo, bardzo, bardzo zachęcam do wypróbowania i uzależnienia się od tego smaku.
Składniki:
- 2 i 1/2 opakowania herbatników typu petitki (około 500 g)
- 800 ml śmietanki 30%
- 250 g serka Ricotta
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 puszki ananasa + syrop
- 12-15 łyżek cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub mniej)

Przygotować frużeliny.
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalać do przykrycia wodą. Odstawić na 5 min. Ananasa odcedzić z syropu i pokroić w małą kostkę. Syrop zagotować z 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i 1-2 łyżkami cukru. Dodać ananasa, gotować około 1 min. Dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zżelowania.
Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w kostkę. Zasypać 3-4 łyżkami cukru i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić. Następnie 2 łyżeczki żelatyny zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Do soku truskawkowego dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zagotować. Dodać truskawki. Gotować około 1 min. Dodać rozprowadzoną w 1 łyżce wody 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać.
Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w kostkę. Zasypać 3-4 łyżkami cukru i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić. Następnie 2 łyżeczki żelatyny zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Do soku truskawkowego dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zagotować. Dodać truskawki. Gotować około 1 min. Dodać rozprowadzoną w 1 łyżce wody 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać.
Na dnie prostokątnej formy wyłożyć równomiernie połowę herbatników, po czym pokryć je 3/4 jeszcze gorącej frużeliny truskawkowej. Przykryć pozostałymi herbatnikami. Lekko docisnąć.

Posypać bezami można także po schłodzeniu ciasta - będą bardziej chrupiące, chociaż w przypadku tego ciasta ja wybieram pierwszą opcję ;)
Piękne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. Lepsze niż sernik. Bardzo śmietankowe, idealny spod herbatnikowy z fruzeliną. Dziękuję ślicznie za ten przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiłam z jabłkami - pyszności
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Bardzo śliczne i smaczne. Łatwo się kroi. Domownicy zachwyceni
OdpowiedzUsuńPyszne, delikatne
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWszystkim smakuje :) dzieki za przepisy i proszę o więcej ;)
OdpowiedzUsuń