Menu górne

Śmietanowiec z Truskawkami i Ananasem


Delikatna, kremowa i puszysta, lekka masa śmietankowo-serkowa na herbatnikach.
 Przełożona słodko-kwaśną domową frużeliną truskawkową i ananasową, przykryta bitą śmietaną i posypana kruchymi bezami. 
Poezja smaku. 
Składniki idealnie do siebie pasują i perfekcyjnie się uzupełniają. 
Eleganckie, łatwe do krojenia i dość szybkie w przygotowaniu ciasto, które znika z blaszki w mgnieniu oka. Kolejne - moje ulubione letnie ciasto. 
Bardzo, bardzo, bardzo zachęcam do wypróbowania i uzależnienia się od tego smaku. 
Warto :)

Składniki:
  • 2 i 1/2  opakowania herbatników typu petitki (około 500 g)
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka Ricotta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 puszki ananasa + syrop
  • 12-15 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub mniej)
Przygotować frużeliny.
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalać do przykrycia wodą. Odstawić na 5 min. Ananasa odcedzić z syropu i pokroić w małą kostkę. Syrop zagotować z 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i 1-2 łyżkami cukru. Dodać ananasa, gotować około 1 min. Dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zżelowania.

Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w kostkę. Zasypać 3-4 łyżkami cukru i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić. Następnie 2 łyżeczki żelatyny zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Do soku truskawkowego dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zagotować. Dodać truskawki. Gotować około 1 min. Dodać rozprowadzoną w 1 łyżce wody 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Energicznie wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać. 

Na dnie prostokątnej formy wyłożyć równomiernie połowę herbatników, po czym pokryć je 3/4 jeszcze gorącej frużeliny truskawkowej. Przykryć pozostałymi herbatnikami. Lekko docisnąć. 
Pozostawić do wystygnięcia. 3 łyżeczki żelatyny zalać wodą do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Następnie 500 ml śmietanki ubić na sztywno pod koniec dodając 5-6 łyżek cukru i cukier waniliowy. Dodawać łyżka po łyżce ricottę. Żelatynę lekko podgrzać w mikrofali (5 s.) tylko do rozpuszczenia. Dodać do żelatyny jogurt naturalny, energicznie wymieszać i natychmiast dodać do masy - dobrze zmiksować / ubić. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. W różnych miejscach zrobić kleksy z pozostałej frużeliny truskawkowej i przykryć resztą masy śmietankowo-serkowej. Wyrównać. Pozostałą 1/2 opakowania herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto. Następnie wyłożyć równomiernie frużelinę ananasową. Wyrównać. Schłodzić przez min. 30 min. Resztę śmietanki ubić na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej - krótko ubić tylko do połączenia. Śmietankę przełożyć na ciasto, wyrównać. Posypać pokruszonymi bezami. Zawinąć ciasto w formie w folię spożywczą i schłodzić przez min. 12 godz. (najlepiej na całą noc). 

Posypać bezami można także po schłodzeniu ciasta - będą bardziej chrupiące, chociaż w przypadku tego ciasta ja wybieram pierwszą opcję ;)

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre ciasto. Lepsze niż sernik. Bardzo śmietankowe, idealny spod herbatnikowy z fruzeliną. Dziękuję ślicznie za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń