Menu górne

Tort Śmietankowo-Jagodowy



 

Dziś przepis na delikatny tort śmietankowy z mnóstwem jagód i borówek. Te zdrowe, czarne owoce idealnie sprawdzą się w tym połączeniu. Biszkopt jest prosty w przygotowaniu i bardzo łatwo można go podzielić na trzy czy nawet cztery płaty. Do kremu możecie dodać świeże leśne owoce lub użyć mrożonych. Całość smakuje rewelacyjnie. Na pewno nie raz wrócicie do tego przepisu ;) 






Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciasto  przekroić w poprzek na trzy części.
Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 2 szklanki jagód / borówek
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Składniki do nasączenia płatów ciasta:
  • 2/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z 1/2 cytryny
W tortownicy z dopiętymi brzegami ułożyć pierwszy płat ciasta. Nasączyć 1/3 ponczu. Jagody lub borówki umyć, osuszyć. Do miski wlać 600 ml śmietanki - ubić na sztywno pod koniec dodając 3-4 łyżki cukru i 2 łyżeczki żelatyny deserowej (spróbować, ewentualnie dosłodzić). Do kremu wmieszać 1 szklankę owoców. Wyłożyć połowę masy na spód ciasta, wyrównać. Przykryć kolejnym płatem. Lekko docisnąć i nasączyć. Przełożyć resztę kremu, wyrównać. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić ciasto do lodówki na min. 2 godziny.
Po tym czasie:
Około 3/4 szklanki jagód / borówek - zblendować. Żelatynę spożywczą zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. W tym czasie ubić 400 ml śmietanki na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Żelatynę spożywczą  podgrzać przez 3-4 sekundy w mikrofali, tylko do rozpuszczenia się. Dodać do zblendowanych jagód i natychmiast ponownie zmielić. Tak przygotowane jagody zmiksować z 1/3 części ubitej śmietanki. Resztę śmietanki zużyć na wysmarowanie boków i wierzchu tortu. Udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego kremem jagodowym.

Całość należny schłodzić przez min. kilka godzin.
 
 

3 komentarze:

  1. Bardzo dobry to za mało powiedziane :) zrobiłam z mrożonymi jagodami i też wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  2. Żelatyny nie moczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę spożywczą tak - jest napisane w przepisie. Żelatyny deserowej nie moczymy - dodajemy od razu do kremu i miksujemy.

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)