Dziś przepis na delikatny tort śmietankowy z mnóstwem jagód i borówek. Te zdrowe, czarne owoce idealnie sprawdzą się w tym połączeniu. Biszkopt jest prosty w przygotowaniu i bardzo łatwo można go podzielić na trzy czy nawet cztery płaty. Do kremu możecie dodać świeże leśne owoce lub użyć mrożonych. Całość smakuje rewelacyjnie. Na pewno nie raz wrócicie do tego przepisu ;)
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 120 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać, aż
kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo
gęsta. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a
następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się
składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na
najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!). Dno
tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a
boki posmarować lekko
olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia.
Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciasto przekroić w poprzek na trzy części.
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 1 litr śmietanki 30%
- 2 szklanki jagód / borówek
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- 2/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- sok z 1/2 cytryny
Około 3/4 szklanki jagód / borówek - zblendować. Żelatynę spożywczą zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. W tym czasie ubić 400 ml śmietanki na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Żelatynę spożywczą podgrzać przez 3-4 sekundy w mikrofali, tylko do rozpuszczenia się. Dodać do zblendowanych jagód i natychmiast ponownie zmielić. Tak przygotowane jagody zmiksować z 1/3 części ubitej śmietanki. Resztę śmietanki zużyć na wysmarowanie boków i wierzchu tortu. Udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego kremem jagodowym.
Bardzo dobry to za mało powiedziane :) zrobiłam z mrożonymi jagodami i też wyszedł
OdpowiedzUsuńŻelatyny nie moczyć?
OdpowiedzUsuńŻelatynę spożywczą tak - jest napisane w przepisie. Żelatyny deserowej nie moczymy - dodajemy od razu do kremu i miksujemy.
Usuń