Najlepsze! Cudowne! Przepyszne!
Zapraszam po przepis na domowe pączki z toffi. Są obłędne! Pięknie wyrastają, nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia i ..... mają tą cudowną obrączkę :) Niczym certyfikat dobrej jakości :)
Są leciutkie, puchate - rozpływają się w buzi.
Tym razem, po posmarowaniu pomadą cukierniczą, wypełniłam je
moim ulubionym nadzieniem czyli Toffi.
Możecie użyć zwykłej masy kajmakowej, lub zmiksować ją ze śmietanką czy masłem. W każdej z tych trzech wersji smakują fantastycznie.
Po prostu - Najlepsze na świecie pączki z toffi!
Koniecznie musicie spróbować!

Składniki na około 30-40 pączków z toffi:
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1-1,5 kieliszka spirytusu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia


Smażenie:

Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a
następnie nadziewam.
Składniki na Krem Toffi:
Jeśli wolicie użyć masła - składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!


Spróbujcie również:

- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowa)
- 200 ml śmietanki 30% (lub opcjonalnie 50 g masła + 1 łyżka cukru)
Jeśli wolicie użyć masła - składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!


Spróbujcie również:
Co prawda jesteśmy już po Tłustym Czwartku, ale takie pączki z chęcią zjedlibyśmy do kawy :)
OdpowiedzUsuńO tak :) o tej porze roku, do dobrej kawy taki pączek pasuje najbardziej :)
UsuńJakiej wagi puszka masy kajmakowej ?
OdpowiedzUsuń