Najlepsze! Cudowne! Przepyszne!
Zapraszam po przepis na domowe pączki z toffi. Są obłędne! Pięknie wyrastają, nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia i ..... mają tą cudowną obrączkę :) Niczym certyfikat dobrej jakości :)
Są leciutkie, puchate - rozpływają się w buzi.
Tym razem, po posmarowaniu pomadą cukierniczą, wypełniłam je
moim ulubionym nadzieniem czyli Toffi.
Możecie użyć zwykłej masy kajmakowej, lub zmiksować ją ze śmietanką czy masłem. W każdej z tych trzech wersji smakują fantastycznie.
Po prostu - Najlepsze na świecie pączki z toffi!
Koniecznie musicie spróbować!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXVLGeGFL3dA2PQIMUDlf-7jaahM1mH5RrewnbcLdD9ps_ueaSPjuul-UMy6ONyq_ZHyioNPmfn88SltuknA9Ub91XoW1o1pi9JzruX88GKPsL0NztzAvFQBrXgImYPO74gTS6xcAVzgmG/s640/20190228_144408.jpg)
Składniki na około 30-40 pączków z toffi:
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1-1,5 kieliszka spirytusu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3cOGNEJMnN0ELm-2K6RkaixU7KUB-q0xtIyjqmAaZ9UNKCbska410t_xh1v3MvuSxag6Dsjbj53x7aGXrGS6W6Xs9TC7lQdLjXlgA1a-G7YG4af1WgbJKd84TR19tIpUMhXWpirwN2VHS/s200/20190228_123608.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbnqSc0i0uikGq3WhtNwc2Q8fefdVn86cYX4YJ9kWEgmQQDt_QxcyaVMbdNQ_SGYpjtsQsHbyrEeMah1TuaGAzyAvXeIsJ2IitesICVupmsMJyjkNxN4MNJYZtxJfXgcADSFywQXpQeHTi/s320/20190228_143306.jpg)
Smażenie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqYfbdog4tOex_zkOwGjfFELKu5gtmSGmfUMWWulxWMdPu7_AeV9ifGRmMJ1jG0YddQDNlrED6D4gr1LT8fXrVJFmKbHuKmMW53eCbo0tHoyQfCBWWLe9vYB0hH6qRWzISXAlNW8U57Y5F/s200/Najlepsze+P%25C4%2585czki%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+najlepsze+lekkie+%25286%2529.jpg)
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały) a
następnie nadziewam.
Składniki na Krem Toffi:
Jeśli wolicie użyć masła - składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOibREIwccnyOv5cof681WL8zUIlA17ymNG301BaDruL7UXb9jFuC2eBkGbIjvWOVTlz58MAhJirVtDglScahy4X6ZDN4GsKU3Uu0snsJcL31O2rLDvrsStTYhtNtK7-IV62_QAg0u5Q64/s640/Najlepsze+P%25C4%2585czki+z+Toffi%252C+P%25C4%2585czki+z+Kajmakiem%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+z+kajmakiem+%252818%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh180nLBKHl0QAhCul109QXMtB6QEE39aVteR2G9CWVwcXNu018jEqb_Wc-aKhOsgNRR5GbZds7Cjaol3bGQ1C8fiOPatg3xt1B44rLn9S19PWjBjj1KseiJZi6wq4K9jNRAz7rp2jkx7J4/s640/Najlepsze+P%25C4%2585czki+z+Toffi%252C+P%25C4%2585czki+z+Kajmakiem%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+z+kajmakiem+%25284%2529.jpg)
Spróbujcie również:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6Vu0uCjYYif04CEXSh3FlnO1CBmWr9QAFyafkvZ54WZOVmZINFPISL7HzHxFcWmKKh1xS15cjcWk4xQPj8iq76ADn0R4hmZHp2HPbH2-y9AafaVFzwhL7QqWq6bBGc635du6wX3TAwHSS/s200/Najlepsze+P%25C4%2585czki+z+Toffi%252C+P%25C4%2585czki+z+Kajmakiem%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+z+kajmakiem+%25289%2529.jpg)
- 1 puszka masy krówkowej (kajmakowa)
- 200 ml śmietanki 30% (lub opcjonalnie 50 g masła + 1 łyżka cukru)
Jeśli wolicie użyć masła - składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżka po łyżce masę krówkową. Nadziewamy paczki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOibREIwccnyOv5cof681WL8zUIlA17ymNG301BaDruL7UXb9jFuC2eBkGbIjvWOVTlz58MAhJirVtDglScahy4X6ZDN4GsKU3Uu0snsJcL31O2rLDvrsStTYhtNtK7-IV62_QAg0u5Q64/s640/Najlepsze+P%25C4%2585czki+z+Toffi%252C+P%25C4%2585czki+z+Kajmakiem%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+z+kajmakiem+%252818%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh180nLBKHl0QAhCul109QXMtB6QEE39aVteR2G9CWVwcXNu018jEqb_Wc-aKhOsgNRR5GbZds7Cjaol3bGQ1C8fiOPatg3xt1B44rLn9S19PWjBjj1KseiJZi6wq4K9jNRAz7rp2jkx7J4/s640/Najlepsze+P%25C4%2585czki+z+Toffi%252C+P%25C4%2585czki+z+Kajmakiem%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599%252C+przepis+na+p%25C4%2585czki+z+kajmakiem+%25284%2529.jpg)
Spróbujcie również:
Co prawda jesteśmy już po Tłustym Czwartku, ale takie pączki z chęcią zjedlibyśmy do kawy :)
OdpowiedzUsuńO tak :) o tej porze roku, do dobrej kawy taki pączek pasuje najbardziej :)
Usuń