Menu górne

Ciasto Leśny Mech z Jagodami


Pyszne zielone ciasto, rozpływająca się w ustach warstwa śmietankowa i jagody...
.... prawdziwie leśne, letnie smaki.
Ciasto pewnie jest już wam znane, podobny przepis pojawił się już na blogu (zobacz tutaj). Tym razem z dodatkiem jagód i nieco innym kremem. 
Pieczone na specjalną okazję, dla mamy do pracy. Ciasto idealnie się kroi, nie przewraca, jest bardzo podzielne i efektownie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Na uroczystości doskonałe :) 
Bardzo polecam!





Składniki na Zielone Ciasto:
  •  6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g szpinaku świeżego (ciasto ma ładniejszy kolor) + łyżka cukru
Liście szpinaku umyć, wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować 3 minuty. Dobrze odcedzić. Zblendować na puree. Przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż nadmiar wody zniknie (im bardziej suchy będzie szpinak tym mniejsze ryzyko zakalca). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru, zamieszać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia. Wystudzić. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny, aromat, wystudzony szpinak - krótko ubić. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa nie może opaść. Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć zielone ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć ciasto z formy. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien być grubszy, cieńszą część położyć obok.

Do nasączenia:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki połączyć, nasączyć spód i odłożony obok płat.

 Składniki na Lekki Krem Waniliowy:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek cukru (lub więcej / mniej) + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • jagody
Prostokątną formę, w której wcześniej pieczone było zielone ciasto - umyć, wysuszyć, wyłożyć np. papierem do pieczenia, dno i boki - w taki sposób aby łapiąc za papier wyjąć bez problemu później ciasto z formy.

Żelatynę umieścić w małym naczynku, zalać mlekiem, troszkę ponad objętość proszku, zamieszać, odstawić na 10 minut. Cukry wymieszać ze sobą. Śmietanki ubić mikserem na najwyższych obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukru. Gdy śmietanka będzie sztywna, dalej ubijając dodawać jogurt naturalny. Ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w mikrofali (nie doprowadzić do zawrzenia - straci właściwości żelujące!). Do naczynia z żelatyną dodać łyżkę kremu, zmiksować i natychmiast dodać do reszty masy śmietankowej. Szybko ubić do połączenia się składników. 
Do wylożonej papierem do pieczenia formy wlożyć zielony grubszy spód. Posmarować go większą częścią kremu (2/3 masy), przykryć drugim zielonym płatem. Wierzch posmarować połową pozostawionego kremu i posypać pokruszonym ciastem. Lekko docisnąć. Do rekawa cukierniczego przełozyc resztę kremu, wyciskać po odrobince na wierzch i udekorować jagodami - lekko je dociskać. Ostrożnie ciasto owinąć folią i schłodzić przez całą noc w lodówce. 

13 komentarzy:

  1. Najlepsze ciasto wśród ciast. Cudowny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Znajomi padli ze zdziwienia ze zrobiłam takie ciacho. Doskonałe. Od dziś moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham kocham kocham! Jest piękne i najlepsze w smaku. Zgadzam sie ze to ciasto nad ciastami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mistrzostwo świata w wyglądzie i smaku! Dziękuję za przepis w imieniu domowników w tym dzieci które niby nie lubią warzyw :) a nawet nie wiedzą że jedzą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, jaki jest wymiar formy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto jest mocno wilgotne? Upieklam, piekłam do suchego patyczka ale wydaje mi sie mocno wilgotne, zastanawiam się czy w ogole nasączyć dodatkowo. Czy takie ma być? Czy cos zrobiłam zle?? W smaku pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że wszystko zrobiła Pani dobrze ;) Po upieczeniu jest wilgotne - zawdzięcza to dodatkowi szpinaku, ale proszę dodatkowo lekko nasączyć - będzie jeszcze smaczniejsze :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Uda się z mrozonego szpinaku ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak :) Tylko trzeba rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się chce żyć jak się je tak dobre słodkości! A że szpinakiem to prawie sałatka. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedy ludzie mają czas na takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)