Menu górne

Surówka z Młodej Kapusty - z Ogórkiem i Kukurydzą


Jedna z moich ulubionych letnich sałatek / surówek (odpowiednie skreślić ;) 
Szybka, łatwa, zdrowa, niskokaloryczna i niezwykle smaczna. Chrupiąca młoda kapusta, słodka kukurydza, orzeźwiający ogórek, wyrazisty szczypiorek i odrobina majonezu, który właśnie nadaje tego niesamowitego smaku warzywom (w połączeniu z ich sokami tworzy nieziemski sos). Przepis dawno temu wymyśliła moja mama - od tej pory kiedy robi "młodą kapustkę" do obiadu zawsze zostawia pół główki na tą właśnie surówkę. Bardzo polecam. 
Jest uzależniająco - doskonała!




Składniki:
  •  1/2 dużej główki młodej świeżej kapusty 
  • 1 puszka  kukurydzy (zazwyczaj zużywam 3/4 puszki)
  •  1 duży ogórek zielony
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • sól - około 1/2 łyżeczki
  • cukier - około 1 łyżeczki
  • 1 nieduża łyżka majonezu 
Kapustę umyć, pokroić w cienkie paski (można jeszcze przekroić je na pół jeśli są zbyt długie). Ogórka obrać, połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a pozostałą przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Dodać kukurydzę, posiekany szczypiorek, sól, cukier do smaku oraz majonez. Dobrze wymieszać.

1 komentarz:

  1. Moja ulubiona surówka a poznałam ją dzięki Pani. Tyle lat męki z ucieraną marchewka a tu taki ideał się krył :-)

    OdpowiedzUsuń