Menu górne

Kotlety Mielone mojej Babci

 
 
 
 

Dziś przepis na Babcine Kotlety Mielone. Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie. Ostatnio znalazłam stary zeszyt z przepisami, w którym zapisała wskazówki odnośnie ich przygotowania. Zrobiłam z lekką niepewnością, ale faktycznie wyszły jak z czasów mojego dzieciństwa. Ten sam naturalny smak, aromat, soczystość i chrupiąca skórka. Bardzo polecam!






Składniki: 
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego chudego (od szynki)
  • 1/2 czerstwej bułki kajzerki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 średnie jajka (M) 
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku (można zastąpić suszonym)
  • 1 /2 łyżeczki papryki (użyłam ostrej mielonej)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia (lub smalec)
Bułkę pokruszyć do miseczki. Zalać mlekiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie ugnieść widelcem na papkę. W oddzielnym naczyniu umieścić jajka, sól, pieprz i paprykę - wymieszać widelcem. 
Mięso mielone umieścić w dużej misce. Dodać jajka z przyprawami i bułkę. Zagnieść masę niczym ciasto drożdżowe - ręcznie, do połączenia się składników. Prosto do miski zetrzeć cebulę na tarce o średnich oczkach (2 ścieram na średnich, 1 na małych). Dobrze wyrobić masę na kotlety podlewając co jakiś czas 1/2 szklanki wody. Im luźniejsza masa i im dłużej wyrabiana - tym kotlety będą delikatniejsze (i to w 100% prawda!). Wstawić miskę do lodówki na 30 min.

 Po tym czasie ponownie wymieszać i formować kotlety - podłużne niczym devolaye lub tradycyjne - okrągłe. Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej tak, aby pokrywał całą powierzchnie patelni około 1 cm warstwą. Przełożyć kotlety i zmniejszyć moc palnika do minimum. Smażyć około 10-12 min. z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Można posypać świeżą natką pietruszki. Oczywiście najlepiej smakują z domową botwinką lub barszczem czerwonym i ziemniakami z koperkiem :)






Podobne przepisy:

Kotlety Mielone z Grilla
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/kotlety-mielone.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/tradycyjne-kotlety-mielone.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/08/kotlety-mielone-z-kapusta-pekinska-i.html





https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/marchewka-z-chrzanem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/sodko-kwasna-surowka-z-buraczkami-na.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/kapusta-zasmazana.html


http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html
























12 komentarzy:

  1. Dzìekuje za nowy przepis na mielone. Takich jeszcze nie robilam. Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę się upewnić: pół kajzerki na półtora kilograma mięsa? To drastycznie mniej, niż ja daję (na pół kilo mięsa jedna kajzerka, jedno jajko i jedna zeszklona cebula) - dlatego pytam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pół bułki na 1,5 kg mięsa mielonego. Czasami robiąc mielone z innego przepisu - z podsmażaną cebulą - także dodaje więcej bułki. Jednak w tych mielonych - nie ma takiej potrzeby. Są mięsne, soczyste, delikatne ;) Proszę dać znać jak wyszły :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wyszły super, bardzo soczyste, delikatne i chrupiące. Będę polecać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Babcia robiła takie same. Ten sam smak. Dziękuję. Wróciły wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa, tradycyjna kuchnia - najlepsza :) Babcie wiedziały co dobre :)

      Usuń
  5. Zrobiłam i są pyszne. Na pewno taki obiad nie raz zawita na moim stole. Mąż je bardzo polubił

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz robiłam takie i są super, Bardzo soczyste wnętrze i chrupiąca skórka

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam, super wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo smaczne z tą tartą cebulą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa. Idealnie doprawione, z tą cebulą tartą i wodą to magia. Takiego przepisu szukałam. Soczyste, wyraziste, mięsne i chrupiąca skórka. POZDRAWIAM, MILENA

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy tak dobrych kotletów nie jadłam, kilka zrobiłam z dodatkiem posiekanej paoryczki chilli. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)