Menu górne

Kotlety Mielone z Kapustą Pekińską i Kaszą Manną w Sosie Pomidorowym



Te urozmaicone kotlety mielone przez dodatek kapusty pekińskiej i kaszy manny smakują rewelacyjnie. Zanurzone w pomidorowym sosie z dodatkiem mnóstwa natki pietruszki stanowią mocną konkurencję dla tradycyjnych gołąbków. Dziś gotowała moja mama, a przepis dostała od koleżanki z pracy. Trochę wspólnie go zmodyfikowałyśmy. W oryginalne sos pomidorowy powstaje tylko z wody i ketchupu, a natkę dodaje się na samym końcu. My zrobiłyśmy pół na pół z przecierem pomidorowym, gotowałyśmy z częścią natki, a resztę dodałyśmy dopiero na koniec. Bardzo polecam!



Składniki:
  • 1,5 kg mięsa mielonego od szynki (chudego)
  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1/2 butelki ketchupu (dobrej jakości, ja użyłam pikantngo)
  • 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki jażynki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 10 łyżeczek kaszy manny
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 litr wody
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Mięso mielone umieścić w misce. Dodać przyprawy, jajka i kaszę mannę. Dobrze wymieszać. Nastepnie dodać pokrojoną w niewielką kostkę kapustę pekińską (bez głąba). Ponownie wymieszać, dosolić do smaku. Formować niewielkie pulpety, obtaczać w bułce tartej i smazyć na rozgranym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. W dużym garnku wymieszać koncentrat, ketchup i wodę. Zagotować. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki. Zagotować. Zmniejszyć ognień do minimum. Przełożyć pulpety do garnka, tak aby pokrywały się sosem. Przykryć pokrywką i dusić około 30 min. Dodać pozostałą posiekaną natkę - delikatnie wmieszać ją do sosu. Gotować 5-10 min. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub świeżą bułką.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach - kiedy całość jeszcze się "przegryzie".

1 komentarz:

  1. Takich jeszcze nie robiłam, nadrobimy zaległości:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)