Te urozmaicone kotlety mielone przez dodatek kapusty pekińskiej i kaszy manny smakują rewelacyjnie. Zanurzone w pomidorowym sosie z dodatkiem mnóstwa natki pietruszki stanowią mocną konkurencję dla tradycyjnych gołąbków. Dziś gotowała moja mama, a przepis dostała od koleżanki z pracy. Trochę wspólnie go zmodyfikowałyśmy. W oryginalne sos pomidorowy powstaje tylko z wody i ketchupu, a natkę dodaje się na samym końcu. My zrobiłyśmy pół na pół z przecierem pomidorowym, gotowałyśmy z częścią natki, a resztę dodałyśmy dopiero na koniec. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego od szynki (chudego)
- 1 duża kapusta pekińska
- 1/2 butelki ketchupu (dobrej jakości, ja użyłam pikantngo)
- 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki jażynki
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- 10 łyżeczek kaszy manny
- 3 jajka
- sól
- 1 litr wody
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Mięso mielone umieścić w misce. Dodać przyprawy, jajka i kaszę mannę. Dobrze wymieszać. Nastepnie dodać pokrojoną w niewielką kostkę kapustę pekińską (bez głąba). Ponownie wymieszać, dosolić do smaku. Formować niewielkie pulpety, obtaczać w bułce tartej i smazyć na rozgranym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym. W dużym garnku wymieszać koncentrat, ketchup i wodę. Zagotować. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki. Zagotować. Zmniejszyć ognień do minimum. Przełożyć pulpety do garnka, tak aby pokrywały się sosem. Przykryć pokrywką i dusić około 30 min. Dodać pozostałą posiekaną natkę - delikatnie wmieszać ją do sosu. Gotować 5-10 min. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub świeżą bułką.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach - kiedy całość jeszcze się "przegryzie".
Takich jeszcze nie robiłam, nadrobimy zaległości:)
OdpowiedzUsuń