Menu górne

Drożdżówki z Serem i Borówkami


Drożdżówki według mojego nowego przepisu.
Musicie je upiec :)
To będą chyba moje ulubione drożdżówki. I nie tylko przez dodatek pysznej masy twarogowej czy pięknych, soczystych borówek, a smaku i konsystencji samego ciasta. 
Jest jak puch, delikatne, mięciutkie, wilgotne, pachnące..
 Ten przepis to mój kulinarny eksperyment. 
Do wypieków użyłam mąki pszennej chlebowej (ma dużo więcej białka). 
Drożdżówki z water roux? A czemu by nie, skoro zapewnia świeżość i puszystość. 
 Wykorzystałam także dwa rodzaje tłuszczu w niedużych ilościach. 
Masa serowa, którą przygotowałam jest przepyszna, aksamitna, naturalna, delikatna w konsystencji i wyraźna w smaku. 
Ideał. 
Borówki czy jagody odnajdą się w tej bajce doskonale.




Składniki na 2 blaszki drożdżówek z borówkami i serem:
  • 5 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka duże
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (ewentualnie + 2 łyżki)
  • 60 g masła
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
DODATKOWO:
    + Water Roux: 25 g mąki pszennej i 1/2 szklanki wody
+ 3 szklanki borówek

Składniki na Masę Serową:
  • 900 g sera białego (użyłam mlekpol, półtłusty)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g budyniu waniliowego + 1/2 szklanki mleka 

Biały ser zblendować z 1/2 szklanki cukru, żółtkami i rozprowadzoną w mleku większością proszku budyniowego. Wstawić do lodówki.
Przygotować ciasto.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli pozostały cukier i cukier waniliowy. Miksować do rozpuszczenia się kryształków. Dodać resztę proszku budyniowego - zmiksować. Masę wmieszać delikatnie do masy serowej.

W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod przykryciem. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży, przestudzone water roux i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Mniej więcej 1/5 ciasta odłożyć, a resztę rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm (można na dwa razy). Podzielić ciasto na prostokąty o wymiarach około 20 cm x 5 cm. Po środku długości każdego paska wyłożyć sporo masy serowej. Następnie długie boki należy ze sobą połączyć (zamykając ser w środku, tworząc jakby niezrolowanego naleśnika ;), lekko docisnąć palcami brzegi, a później lekko rozciągając ciasto w dłoniach połączyć ze sobą końcówki tworząc "obarzanka" wypełnionego serem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia blisko siebie. Kiedy wykorzystamy już całą masę serową formując drożdżówki - odłożone wcześniej ciasto należny cienko rozwałkować i podzielić nożem na niewielkie kwadraty / koła / prostokąty - nie ma to znaczenia. Ich rozmiar powinien być trochę większy niż puste miejsce w uformowanych drożdżówkach. Ciasto należny właśnie tam umieścić tak aby nachodziło na wewnętrzne boki bułeczek. Docisnąć i w powstałe wgłębienie wsypać borówki (jak na zdjęciach).

Odstawić na 30 minut na drugie wyrastanie.
W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami.
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem.

Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 30-40 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
 

4 komentarze:

  1. A co zrobic z prestudzonym water roux ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę użyć mrożonych borówek ? Kusi mnie ten przepis już od dawna. Na pewno są pyszne bo nie raz już robiłam słodkości z Pani bloga.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)