Menu górne

Posypka Migdałowo-Ciasteczkowa



Migdały są bardzo zdrowe i smaczne. Wychodzą z nimi cudowne wypieki, ale i boska posypka - migdałowo-ciasteczkowa. Aromatyczna, chrupiąca, mocno migdałowa. Najczęściej używam jej do posypania spienionego mleka na wierzch kawy, ale rewelacyjnie sprawdza się w deserach, urozmaici smak i konsystencję lodów czy i posłuży do dekoracji ciast.
 Przygotowanie zajmuje kilka minut i jest banalnie proste, a efekt przepyszny!




Składniki:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3-4 herbatniki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Migdały podprażyć na suchej patelni, najniższej mocy palnika. Mają się tylko rozgrzać. Odstawić na bok. Herbatniki pokruszyć i chwilę ogrzać na suche patelni. Odstawić. Herbatniki będą bardziej chrupiące, a migdały aromatyczne.
Migdały zblendować na posypkę - ale nie na pył ;) Połączyć migdały z pokruszonymi herbatnikami. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Suchą patelnię posypać równomiernie cukrem trzcinowym. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wysypać równomiernie składniki posypki. Po kilku sekundach zamieszać i krótko podprażyć - nie spalić, posypka będzie gorzka. Natychmiast przesypać zawartość patelni do innego naczynia. Wystudzoną posypkę przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)