Migdały są bardzo zdrowe i smaczne. Wychodzą z nimi cudowne wypieki, ale i boska posypka - migdałowo-ciasteczkowa. Aromatyczna, chrupiąca, mocno migdałowa. Najczęściej używam jej do posypania spienionego mleka na wierzch kawy, ale rewelacyjnie sprawdza się w deserach, urozmaici smak i konsystencję lodów czy i posłuży do dekoracji ciast.
Przygotowanie zajmuje kilka minut i jest banalnie proste, a efekt przepyszny!
Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów
- 3-4 herbatniki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Migdały zblendować na posypkę - ale nie na pył ;) Połączyć migdały z pokruszonymi herbatnikami. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Suchą patelnię posypać równomiernie cukrem trzcinowym. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika. Kiedy zacznie się rozpuszczać, wysypać równomiernie składniki posypki. Po kilku sekundach zamieszać i krótko podprażyć - nie spalić, posypka będzie gorzka. Natychmiast przesypać zawartość patelni do innego naczynia. Wystudzoną posypkę przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
Fajne!
OdpowiedzUsuń