Zapraszam na tradycyjny i chyba najbardziej klasyczny polski obiad w troszkę nowszej odsłonie.
Mowa oczywiście o Kotlecie Schabowym w Panierce.
Najlepsze schabowe robiła zawsze moja babcia, a później mama.
Mięso było zawsze delikatne, a panierka chrupiąca.
Mając w pamięci nauki mojej mamy, tym razem urozmaiciłam je o odrobinę nowości
w postaci żółtego sera jako jednego ze składników panierki.
Nadal schab jest w środku kruchy i soczysty, a z zewnątrz bardzo chrupiący.
Wyczuwalny jest smak lekko serowy. Rewelacyjny.
Polecam!
*na zdjęciach - dla porównania - jest schab w panierce serowej i schab w panierce tradycyjnej
Składniki:
- 8 grubych plastrów schabu (zazwyczaj kupuję cały schab i sama go porcjuje)
- 3 duże jajka
- sól
- 2 szklanki mleka
- mąka pszenna (około 3/4 szklanki)
- 1,5 szklanki bułki tartej (używam domowej, z wysuszonych bułek)
- 4 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach
- pieprz (opcjonalnie)
- 2 paczki smalcu
- koperek / natka pietruszki

Schab rozbić z obu stron na nie za cienkie kotlety. Umieścić w misce i zalać mlekiem. Powinien być nim pokryty. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotować 3 miseczki. Do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą wymieszaną z serem, a do trzeciej wbić jajka. Jajka roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.

Na dużej patelni rozgrzać smalec. Schab lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Smażyć na średniej mocy palnika do zezłocenia z obu stron - około 6-7 minut.
Odsączyć na papierowym ręczniku. Można posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i koperkiem oraz ulubioną surówką (przepisy tutaj).
Zrobiłam i schab wyszedł zdaniem mojego męża wyborny. Kruchy i soczysty. Moczylam w mleku. Nie dawałam pieprzu tylko sól. Panierka z serem super. U nas to nowosc ale tak nam zasmakowala ze bedziemy w ten sposob panierowac znacznie czesciej. Polecam
OdpowiedzUsuńPani przepisy są super :) dzięki
OdpowiedzUsuńFajny pomysł to zrobiłam i bede powtarzac bo super
OdpowiedzUsuńPanerka rewelacyjna, super, będę tu zaglądać po więcej przepisów
OdpowiedzUsuń