Menu górne

Kotlet Schabowy w Serowej Panierce

 

Zapraszam na tradycyjny i chyba najbardziej klasyczny polski obiad w troszkę nowszej odsłonie.
Mowa oczywiście o Kotlecie Schabowym w Panierce. 
Najlepsze schabowe robiła zawsze moja babcia, a później mama. 
Mięso było zawsze delikatne, a panierka chrupiąca. 

Mając w pamięci nauki mojej mamy, tym razem urozmaiciłam je o odrobinę nowości  
w postaci żółtego sera jako jednego ze składników panierki.
Nadal schab jest w środku kruchy i soczysty, a z zewnątrz bardzo chrupiący.
Wyczuwalny jest smak lekko serowy. Rewelacyjny.
Polecam!

*na zdjęciach - dla porównania - jest schab w panierce serowej i schab w panierce tradycyjnej



Składniki:
  • 8 grubych plastrów schabu (zazwyczaj kupuję cały schab i sama go porcjuje)
  • 3 duże jajka
  • sól
  • 2 szklanki mleka
  • mąka pszenna (około 3/4 szklanki)
  • 1,5 szklanki bułki tartej (używam domowej, z wysuszonych bułek)
  • 4 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach
  • pieprz (opcjonalnie)
  • 2 paczki smalcu
  • koperek / natka pietruszki

Schab rozbić z obu stron na nie za cienkie kotlety. Umieścić w misce i zalać mlekiem. Powinien być nim pokryty. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.  
Przygotować 3 miseczki. Do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą wymieszaną z serem, a do trzeciej wbić jajka. Jajka roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.



Mleko, w którym nocował schab wylać. Mięso posolić - tylko odrobinę. Można dodać pieprzu, jeśli ktoś lubi.
Na dużej patelni rozgrzać smalec. Schab lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Smażyć na średniej mocy palnika do zezłocenia z obu stron - około 6-7 minut.
Odsączyć na papierowym ręczniku. Można posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i koperkiem oraz ulubioną surówką (przepisy tutaj).


2 komentarze:

  1. Zrobiłam i schab wyszedł zdaniem mojego męża wyborny. Kruchy i soczysty. Moczylam w mleku. Nie dawałam pieprzu tylko sól. Panierka z serem super. U nas to nowosc ale tak nam zasmakowala ze bedziemy w ten sposob panierowac znacznie czesciej. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani przepisy są super :) dzięki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)