Menu górne

Pizza Gyros (Pizza z Shoarmą)


Pizza z Shoarmą, Pizza Kebab, Pizza Gyros - nie istotna jest tu nazwa ... Ale fakt, że to jedna z ulubionych pizzy u mnie w domu. Idealnie cienkie, chrupiące i dobrze Wam już znane ciasto, tym razem z grubszymi, puszystymi brzegami + domowy, aromatyczny, wyrazisty sos pomidorowy,  rozpływający się ser żółty, świeże pieczarki, przypieczona wieprzowina (shoarma tutaj przepis), cebula ... a resztę dodawajcie według uznania. Ja lubię położyć jeszcze ananasa i/lub pomidora oraz sporo papryczek chilli. Baaaaardzo polecam nie tylko w Międzynarodowy Dzień Pizzy !

Składniki na 3 duże pizze:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
  • 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
  • 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo (ilość wedle uznania)
Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć mięso shoarma, pieczarki i cebulę w cienkich plasterkach oraz jeśli lubicie ananasa, pomidora, paprykę, posiekany czosnek.
*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka. 

Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
  • 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
  • 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
  • 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu. Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

Sosy do Pizzy (klik):
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/pizza-pepperoni_9.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/sos-serowy-dip-serowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html



7 komentarzy:

  1. The best nas my number one 🍕 najlepsza na świecie z tym mięsem

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pizza i super shoarma.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajebista. Duzo miesa i cienkie ciasto. To jest to

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska pizza, robię juz któryś raz i zawsze rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne ciasto! Pizza zrobiona według przepisu z mięsem od szarmy. Cudo!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)