Pizza z Shoarmą, Pizza Kebab, Pizza Gyros - nie istotna jest tu nazwa ... Ale fakt, że to jedna z ulubionych pizzy u mnie w domu. Idealnie cienkie, chrupiące i dobrze Wam już znane ciasto, tym razem z grubszymi, puszystymi brzegami + domowy, aromatyczny, wyrazisty sos pomidorowy, rozpływający się ser żółty, świeże pieczarki, przypieczona wieprzowina (shoarma tutaj przepis), cebula ... a resztę dodawajcie według uznania. Ja lubię położyć jeszcze ananasa i/lub pomidora oraz sporo papryczek chilli. Baaaaardzo polecam nie tylko w Międzynarodowy Dzień Pizzy !
Składniki na 3 duże pizze:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
- 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
- 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru

- mięso Shoarma (z tego przepisu) - ilość wedle uznania
- żółty ser min. 40% tłuszczu
- świeże pieczarki
- papryczki chilli
- pomidor
- cebula
- ananas
- czosnek

Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko
posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już
bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę.
Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając
kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć mięso shoarma, pieczarki i cebulę w cienkich plasterkach oraz jeśli lubicie ananasa, pomidora, paprykę, posiekany czosnek.
*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po
zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec
pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia
wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna
grzałka.
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
- 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
- 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
- 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu.
Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i
zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby
stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w
niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Sosy do Pizzy (klik):
The best nas my number one 🍕 najlepsza na świecie z tym mięsem
OdpowiedzUsuńSuper pizza i super shoarma.
OdpowiedzUsuńPolecam przepis
OdpowiedzUsuńKocham tego bloga :D
OdpowiedzUsuńZajebista. Duzo miesa i cienkie ciasto. To jest to
OdpowiedzUsuńBoska pizza, robię juz któryś raz i zawsze rewelacja
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto! Pizza zrobiona według przepisu z mięsem od szarmy. Cudo!
OdpowiedzUsuń