Menu górne

Ciasto z Figami i Kaszą Manną


Wyrosło piękne, naturalnie żółciutkie, puszyste, mięciutkie i wilgotne... 
Dziś przepis na Ciasto ucierane z dodatkiem kaszy manny i świeżych fig. 
Te aromatyczne owoce znakomicie komponują się z czarnym rumem, ale jeśli wolicie możecie go pominąć i zrobić w wersji cytrynowej lub cynamonowej ;) 
Smakuje rewelacyjnie z chrupiącą kruszonką i waniliowymi lodami. Bardzo polecam!





Składniki na Ciasto z Figami:
  • 2 jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju
  •  2/ 3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obsypywania
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego bez cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek dobrego rumu 
  • kilka kropel esencji rumowej
  • 8-9 świeżych fig
Mąkę pszenną pszesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Odstawić.


Miękkie masło utrzeć z cukrem i olejem na białą, puszystą masę. Dodawać powoli jajka i żółtko, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Nastepnie dodać partiami pszesiane składniki, kaszę mannę i mleko, połączyć mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Na koniec wmieszać ocet i rum.
Keksówkę lekko wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wyłożyć większość masy, wyrównać. Większość fig pokroić w ćwiartki, 2-3 sztuki w plasterki, obtoczyć w kaszy mannie. Ćwiartki powciskać w ciasto i przykryć resztą masy. Delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki fig. Całość posypać kruszonką. Piec przez 50-55 min w 175* do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Wybitnie smakuje z waniliowymi lodami (zimne, lub takie prosto z piekarnika ;)


Składniki na Kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru

Mąkę zagnieść z zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i uformować kruszonkę.



1 komentarz:

  1. Ciasto przesmaczne. Lekko piaskowe, wilgotne, miękkie i delikatne. Bardzo dobre. Lubię figi i tu doskonale pasują.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)