Wyrosło piękne, naturalnie żółciutkie, puszyste, mięciutkie i wilgotne...
Dziś przepis na Ciasto ucierane z dodatkiem kaszy manny i świeżych fig.
Te aromatyczne owoce znakomicie komponują się z czarnym rumem, ale jeśli wolicie możecie go pominąć i zrobić w wersji cytrynowej lub cynamonowej ;)
Smakuje rewelacyjnie z chrupiącą kruszonką i waniliowymi lodami. Bardzo polecam!
Składniki na Ciasto z Figami:
- 2 jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 2/ 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5-6 łyżek kaszy manny + kasza manna do obsypywania
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek dobrego rumu
- kilka kropel esencji rumowej
- 8-9 świeżych fig
Miękkie masło utrzeć z cukrem i olejem na białą, puszystą masę. Dodawać powoli jajka i żółtko, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Nastepnie dodać partiami pszesiane składniki, kaszę mannę i mleko, połączyć mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Na koniec wmieszać ocet i rum.
Keksówkę lekko wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wyłożyć większość masy, wyrównać. Większość fig pokroić w ćwiartki, 2-3 sztuki w plasterki, obtoczyć w kaszy mannie. Ćwiartki powciskać w ciasto i przykryć resztą masy. Delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki fig. Całość posypać kruszonką. Piec przez 50-55 min w 175* do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Wybitnie smakuje z waniliowymi lodami (zimne, lub takie prosto z piekarnika ;)
Składniki na Kruszonkę:
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
Mąkę zagnieść z zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i uformować kruszonkę.
Ciasto przesmaczne. Lekko piaskowe, wilgotne, miękkie i delikatne. Bardzo dobre. Lubię figi i tu doskonale pasują.
OdpowiedzUsuń