To nie powinno się udać, a jednak. Ciasto ucierane wypełnione budyniem, z dużą ilością agrestu i kruszonki. Takie połączenie nie może nie smakować ;) Mięciutkie, delikatne ciasto ucierane, aksamitny budyń i lekko kwaśny agrest pod słodka kruszonką. Upieczcie koniecznie !
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 30 g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 g agrestu różowego i/lub zielonego (u mnie przeważał różowy, jest słodszy)
W rondelku, na małym ogniu zagotować 1 szklankę mleka i śmietankę z trzema łyżkami cukru, co jakiś czas zamieszać. Odstawić. Żółtka ubić na gęsta jasną masę z 1 łyżką cukru. Dodać 1/2 szklanki mleka, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować. Masa powinna być konsystencji rzadkiej śmietany (ewentualnie dodać odrobinę mleka). Energicznie mieszając lub miksując dodać do masy gorące słodkie mleko śmietankowe. Całość ponownie przelać do rondelka i zagotować cały czas mieszając. Przelać budyń do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki na Ciasto Ucierane:
- 2 duże jajka
- 1 białko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
- 2 duże łyżki śmietanki 18% lub 30% (gęstej, użyłam 30%)
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki cukru
Masło utrzeć z cukrem na białą
puszystą masę. W połowie ucierania dodać olej. Następnie, stopniowo,
dodawać jajka i białko, jedno po drugim. Przełączyć mikser na najniższe
obroty i dodać powoli przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną.
Miksować lub wymieszać tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować olejem. Wyłożyć połowę ciasta na dno, a resztę delikatnie wysmarować boki (ciasto powinno być gęste). Natychmiast wypełnić środek ciasta budyniem - powinien sięgać do 3/4 wysokości ciasta. Przy pomocy szpatułki ciasto, które po bokach wystaje ponad budyń należy delikatnie zsunąć. Na wierzch wyłożyć agrest i całość posypać lekką kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec przez około 60 min.
Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować olejem. Wyłożyć połowę ciasta na dno, a resztę delikatnie wysmarować boki (ciasto powinno być gęste). Natychmiast wypełnić środek ciasta budyniem - powinien sięgać do 3/4 wysokości ciasta. Przy pomocy szpatułki ciasto, które po bokach wystaje ponad budyń należy delikatnie zsunąć. Na wierzch wyłożyć agrest i całość posypać lekką kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec przez około 60 min.
Składniki - Kokosowa Kruszonka:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)
Witam. Czy można użyć bananów bo tego ciasta
OdpowiedzUsuńWitam. Czy można użyć bananów bo tego ciasta
OdpowiedzUsuńMożna, ale skropiłabym je najpierw sokiem z cytryny - albo zanurzyła w wodzie z jej dodatkiem, osuszyła i dodała do ciasta.
UsuńOj chyba będzie zakalec hehe bo niedoczytalam i zamiast zmniejszyć obroty miksera jak dodawałm jajka to miksowalan na najwyższych i zrobiło mi się jakby taka grudkowana masa maślana ale czyje że jak będzie zakalec to będzie pyszny 😉
OdpowiedzUsuńI jak wyszło? :) Grudki mogły się zrobić jeśli jajka były zbyt zimne w porównaniu z masłem (wszystko powinno być w temperaturze pokojowej). Pomimo tego, nie powinno to wpłynąć na ciasto. Ważne, żeby z mąką nie miksować długo i agresywnie :D
Usuń