Menu górne

Ciasto Ucierane z Budyniem i Agrestem pod Kokosową Kruszonką


To nie powinno się udać, a jednak. Ciasto ucierane wypełnione budyniem, z dużą ilością agrestu i kruszonki. Takie połączenie nie może nie smakować ;) Mięciutkie, delikatne ciasto ucierane, aksamitny budyń i lekko kwaśny agrest pod słodka kruszonką. Upieczcie koniecznie !


Składniki na Budyń Śmietankowy:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400 g agrestu różowego i/lub zielonego (u mnie przeważał różowy, jest słodszy)
 W rondelku, na małym ogniu zagotować 1 szklankę mleka i śmietankę z trzema łyżkami cukru, co jakiś czas zamieszać. Odstawić. Żółtka ubić na gęsta jasną masę z 1 łyżką cukru. Dodać 1/2 szklanki mleka, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować. Masa powinna być konsystencji rzadkiej śmietany (ewentualnie dodać odrobinę mleka). Energicznie mieszając lub miksując dodać do masy gorące słodkie mleko śmietankowe. Całość ponownie przelać do rondelka i zagotować cały czas mieszając. Przelać budyń do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na Ciasto Ucierane:
  • 2 duże jajka
  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru (proszek)
  • 2 duże łyżki śmietanki 18% lub 30% (gęstej, użyłam 30%)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
Masło utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. W połowie ucierania dodać olej. Następnie, stopniowo, dodawać jajka i białko, jedno po drugim. Przełączyć mikser na najniższe obroty i dodać powoli przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną. Miksować lub wymieszać tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy (23 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować olejem. Wyłożyć połowę ciasta na dno, a resztę delikatnie wysmarować boki (ciasto powinno być gęste). Natychmiast wypełnić środek ciasta budyniem - powinien sięgać do 3/4 wysokości ciasta. Przy pomocy szpatułki ciasto, które po bokach wystaje ponad budyń należy delikatnie zsunąć. Na wierzch wyłożyć agrest i całość posypać lekką kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec przez około 60 min.

Składniki - Kokosowa Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
 Zimne masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dodać wiórki i cukier. Zagnieść tworząc kruszonkę - powinna być bardziej sypka, niż ta tradycyjna. Posypać wierzch ciasta przed pieczeniem.

6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy można użyć bananów bo tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy można użyć bananów bo tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale skropiłabym je najpierw sokiem z cytryny - albo zanurzyła w wodzie z jej dodatkiem, osuszyła i dodała do ciasta.

      Usuń
  4. Oj chyba będzie zakalec hehe bo niedoczytalam i zamiast zmniejszyć obroty miksera jak dodawałm jajka to miksowalan na najwyższych i zrobiło mi się jakby taka grudkowana masa maślana ale czyje że jak będzie zakalec to będzie pyszny 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszło? :) Grudki mogły się zrobić jeśli jajka były zbyt zimne w porównaniu z masłem (wszystko powinno być w temperaturze pokojowej). Pomimo tego, nie powinno to wpłynąć na ciasto. Ważne, żeby z mąką nie miksować długo i agresywnie :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)