Doskonały! "Wiesz, że uwielbiam serniki na zimno?
To ten jest chyba ze wszystkich najlepszy.
Pyszne, delikatne, lekko kokosowe, nie za słodkie, wilgotne ciasto biszkoptowe. Puszysta warstwa serowa, wyczuwa się delikatny smak kokosa, a budyń sprawia, że jest bardzo kremowa.
Mus Brzoskwiniowy na wierzchu smakuje jak najlepsza na świecie galaretka.
Będzie smakować tacie ;) Mocno owocowy, piękny, lśniący, a jak pachnie! Idealnie komponuje się z ciastem.
Wszystko jest wyważone, a smaki w pełni się uzupełniają.
Możesz robić takie ciasta bardzooo często."
Taka recenzja Kokosowo-Budyniowego Sernika na Zimno z Brzoskwiniowym Musem usłyszana z ust mojej mamy sprawia, że więcej już chyba pisać nie muszę :)
Jest pyszny.
Zdrowy i o wiele mniej kaloryczny od innych serowych ciast.
Serki Wiejskie chyba na stałe zagoszczą w moich sernikach na zimno.
Ponieważ są neutralne w smaku nie trzeba dodawać wiele cukru.
Bardzo, bardzo polecam!
Koniecznie wypróbujcie w sezonie na piękne, zdrowe brzoskwinie i nektarynki :)
To ten jest chyba ze wszystkich najlepszy.
Pyszne, delikatne, lekko kokosowe, nie za słodkie, wilgotne ciasto biszkoptowe. Puszysta warstwa serowa, wyczuwa się delikatny smak kokosa, a budyń sprawia, że jest bardzo kremowa.
Mus Brzoskwiniowy na wierzchu smakuje jak najlepsza na świecie galaretka.
Będzie smakować tacie ;) Mocno owocowy, piękny, lśniący, a jak pachnie! Idealnie komponuje się z ciastem.
Wszystko jest wyważone, a smaki w pełni się uzupełniają.
Możesz robić takie ciasta bardzooo często."
Taka recenzja Kokosowo-Budyniowego Sernika na Zimno z Brzoskwiniowym Musem usłyszana z ust mojej mamy sprawia, że więcej już chyba pisać nie muszę :)
Jest pyszny.
Zdrowy i o wiele mniej kaloryczny od innych serowych ciast.
Serki Wiejskie chyba na stałe zagoszczą w moich sernikach na zimno.
Ponieważ są neutralne w smaku nie trzeba dodawać wiele cukru.
Bardzo, bardzo polecam!
Koniecznie wypróbujcie w sezonie na piękne, zdrowe brzoskwinie i nektarynki :)
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Prostokątną formę z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzać do 175*. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Dodawać żółtka - jedno po drugim. Do gęstej masy jajecznej dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przelać masę do formy i piec 30 min. Wyjąć i upuścić ciasto biszkoptowe w formie z wysokości około 0,5m. Pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić w poprzek (spód może być grubszy).
Składniki na Poncz Kokosowy:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki syropu kokosowego (ewentualnie malibu jeśli ma być lekko alkoholowy)
Składniki połączyć i nasączyć spód ciasta.
Składniki na Masę Serowo-Kokosowo-Budyniową z brzoskwiniami:
- 3 miękkie brzoskwinie / nektarynki + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku z cytryny
- 600 g serka wiejskiego
- 40 g budyniu bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek syropu kokosowego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając trochę mniej mleka i 3 łyżki cukru. Przelać budyń do miseczki, nałożyć folią spożywczą i dobrze wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wstawić do mikrofali na 1-2 min., aby lekko zmiękły. Przestudzić.
Serki wiejskie zblendować z cukrem waniliowym na jednolitą masę. Przełożyć do misy miksera i miksować stopniowo dodając budyń. Kiedy konsystencja będzie jednolita dodać syrop kokosowy. Połączyć. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Następnie rozpuścić w mikrofali - 5 s. Wlać żelatynę pod obroty miksera - miksując masę serowo-budyniowo-kokosową.
Wstawić do lodówki na 5-10 min., co jakiś czas lekko ubić masę. Kiedy zacznie gęstnieć - przelać na nasączony w formie spód (z dopiętymi bokami). Wyrównać i poukładać kawałki brzoskwiń. Przykryć drugim biszkoptowym płatem i lekko docisnąć. Schłodzić przez min. 1 godz.
Składniki na Błyszczący Mus Brzoskwiniowy:
- 3 brzoskwinie / nektarynki + 3 łyżki wody
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki cukru (zależy jak słodkie są brzoskwinie)
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dodatkowo:
+ 200 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
+ wiórki kokosowe
+ 1 łyżka cukru
Galaretkę zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Wymieszać i przestudzić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. odstawić na 10 min. Brzoskwinie obrać i pokroić w małe kawałki. Podgrzać w mikrofali przez około 3-4 min, aż będą miękkie. Przełożyć do misy blendera i zmielić na mus z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać mus na patelnię lub do garnuszka. Dodać cukier i zagotować energicznie mieszając. Dolać 3 łyżki wody. Gotować do uzyskania błyszczącego, mocno pomarańczowego musu. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniała żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić.
Do gęstniejącego musu dodać 3/4 przestudzonej, ale jeszcze nie gęstniejącej galaretki. Wymieszać. Niewielką część tak przygotowanego musu przelać na wierzch ciasta, wyrównać. Schłodzić ciasto przez 10 min. (część musu wsiąknie w biszkopt). W tym czasie śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i krótko ale dobrze zmiksować. Przełożyć bitą śmietanę do rekawa cukierniczego i ozdobić ciasto wysokimi śmietankowymi kleksami. Następnie pomiędzy "kleksy z bitej śmietany" przelać lekko tężejący mus. Schłodzić do stężenia wierzchu. Po tym czasie wylać na ciasto pozostałą tężejącą galaretkę. Wystające kleksy z bitej śmietany posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić całość przez min. 3 godz.
Wygląda ślicznie ♡ zdolna jesteś ♡
OdpowiedzUsuńZjedlibysmy :)
OdpowiedzUsuńA czy ten serki to razem z tą woda czy osączyć
OdpowiedzUsuńW serku wiejskim nie ma wody - jest śmietanka i dodajemy razem z nią.
UsuńA z tym. Mleczkiem kokosowy co robimy
OdpowiedzUsuń