Tak dobrego Karpia jeszcze nie jadłam. To mój nowy, ulubiony przepis. A oto i jego historia. Kiedy byłam z tatą w jednym ze sklepów na zakupach przedświątecznych zostaliśmy zaproszeni na degustację Karpia Smażonego. Był pyszny! Pani, która smażyła rybę - wprawdzie niechętnie - podzieliła się przepisem na marynatę. Mówiła, że w ten sposób od lat przygotowuje Karpia w domu. Od tego czasu ja także. Ryba jest delikatniutka, soczysta, a smak? Obłędny, marynata uwydatnia to co w tej świątecznej rybie najlepsze.
Bardzo polecam!
Składniki:
- 9 dzwonków Karpia
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 pęczek koperku
- 2 średnie cebule
- olej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- bułka tarta
- sól
Cebulę pokroić w piórka, koperek posiekać. Karpia zamarynować w tak przygotowanej cebuli, koperku i przyprawie do kurczaka. Dodać 2 szczypty soli. Wymieszać. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 dzień (ja marynowałam 2 dni).
Po tym czasie cebulę usunąć. Jajko rozbełtać z mlekiem dodając 1-2 szczypty soli. Zamoczyć każdy kawałek ryby w jajku, następnie w bułce i przełożyć na mocno rozgrzany tłuszcz. Zmniejszyć płomień i smażyć do zarumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Bardzo polecam wszystkim ten sposób na karpia. Robiłam rok temu w lutym i nie mogę się juz doczekać tegorocznej wigilii. Jest idealnie wyważony w smaku. Soczysty, królewski. Dziękuję ślicznie za ten przepis bo do tej pory czegoś mi w tej rybie brakowało. Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńZamarynowałam :) ale na to mam ochotę :) Wesołych świąt Pani Paulino :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata !
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy na Wigilię i wpisał się w rodzinna listę przepisów - wyśmienity
OdpowiedzUsuńKarp pyszny! Marynata rewelacyjna, czuć rybę ale w lepszej odsłonie.
OdpowiedzUsuń