Menu górne

Lebkuchen - Tradycyjne Niemieckie Pierniczki


Tradycyjne niemieckie pierniczki - jedne z najlepszych pierniczków jakie jadłam. 
Mięciutkie, delikatne, lekko ciągnące w środku - rozpływają się w ustach. Zapach jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia jest nie do opisania. 
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej. Kolejnego dnia, z dobrze schłodzonym ciastem pracuje się bardzo łatwo co pozwala na wykrawanie dowolnych kształtów. Przepyszne!

 Składniki na Niemieckie Pierniczki Lebkuchen:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 140 g płatków migdałowych
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 ml płynnego miodu
  • 120 g masła
Miód i masło umieścić na ceramicznej patelni i mieszając podgrzewać tylko do momentu połączenia się składników. Zdjąć z ognia. Lekko przestudzić. Migdałowe płatki zblendować na proszek. Wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz solą. Do suchych składników dodać lekko ciepły miód z masłem. Dobrze połączyć - można mikserem z odpowiednimi końcówkami. Miskę z ciastem owinąć folią i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce. 

Ciasto jest dość klejące. Wypróbowałam dwa sposoby otrzymania z niego ciasteczek:

1. Ciasto na pierniki Lebkuchen ułożyć na gumowej macie. Okryć folią spożywczą i rozwałkować na grubość 0,3-0,5 cm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Z ciasta rwać niewielkie kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można zmoczyć ręce wodą). Ułożyć na blasze i lekko rozpłaszczyć. 

Piec w temperaturze 180* przez max. 15 min. Wyjąć z piekarnika, po 10 min. można zdjąć pierniczki z blaszki. Posmarować lukrem. Najlepsze są po odczekaniu min. 1 dnia. 

Składniki na Biały Lukier:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  •   1 łyżeczka rumu
Składniki połączyć - można mikserem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Posmarować pierniczki Lebkuchen.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz