Menu górne

Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą



Dziś przepis na kruche śmietankowe ciasteczka z nadzieniem owocowym.
 Mają delikatną, piaskową strukturę, ale nie rozpadają się. Przygotowanie ciasteczek jest proste i bardzo szybkie - chociaż wymaga ubrudzenia rąk - ale to przecież dodatkowa zabawa! 
Surowa masa lekko się lepi, ale zwilżając dłonie w wodzie poradzicie sobie z nią bez problemu. 
A warto.
 Przekonacie się kiedy poczujecie piękny zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia. Wyglądają ślicznie i smakują bosko z herbatą lub kawą. 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • 1 budyń śmietankowy
  • marmolada, lub inne nadzienie owocowe (użyłam Nadzienia Malinowego Lauretta Kandy)
Mąki, budyń i proszek przesiać i zagnieść z zimnym masłem. Wmieszać cukier, a następnie dodać żółtka i śmietankę. Zagnieść ciasto lub zmiksować odpowiednimi końcówkami. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. W każdej kulce zrobić dziurkę i wypełnić ją (przy pomocy rękawa cukierniczego) ulubionym nadzieniem. Piec w 190* przez 25-30 min. do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.

2 komentarze: