Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru + 1 łyżka
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- 200 g masła
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 kropelki aromatu cytrynowego
- masło do wysmarowania formy i bułka tarta do oprószenia
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier (150 g) i cukier waniliowy oraz sól - utrzeć na biały puch (około 5 min.). Dodać olej, partiami, cały czas ucierając. Dodać żółtka - jedno po drugim - nie przerywając pracy miksera. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - naprzemiennie z mlekiem, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Odłożyć 1/2 masy do osobnej miseczki - dodać sok z cytryny i aromat, wymieszać łyżką. W innej misie ubić na sztywno białka, dodać cukier (1 łyżka), ubijać aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Połowę białek wmieszać do masy waniliowej, a resztę do masy cytrynowej - delikatnie, na dwa, trzy razy. Formę do babki wysmarować masłem i opószyć bułką tartą. Przełożyć masę cytrynową, wyrównać, wyłożyć masę waniliową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*, piec 65 -70 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć babkę na talerz i jeszcze ciepłą polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Pyszna, wilgotna i błyskawiczna :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj deszczowa pogoda zagoniła mnie do kuchni....Upiekłam to cudo ale zrobiłam całą cytrynową i babka jest rewelacyjna, pulchna i bardzo dobra. Nie chwaląc się wyszła mi większa od tej na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńGratuluję :) Cieszę się, że tak wspaniale wyszła :)
UsuńWyszła idealna! :)) Udekorowałam świeżą startą skórką z cytryny. Prezentuje się pięknie. Polecam przepis
OdpowiedzUsuńJak długo utrzymuje świeżość? 😊
OdpowiedzUsuń