Menu górne

Wilgotna Babka Cytrynowo-Waniliowa

 

Kolejny przepis na wielkanocną babkę. Tym razem proponuję Wam bardzo wilgotną, babkę waniliowo-cytrynową. Oba smaki czuć wyraźnie w cieście. Ciasto jest delikatne, bardzo aromatyczne i orzeźwiające. Idealnie pasuje podane do herbaty! U mnie nie doczekało kolejnego dnia, ale patrząc na to jak wilgotne było, podejrzewam, że na długo zachowuje świeżość :)

Składniki:

  •  300 g mąki pszennej
  • 20 g budyniu waniliowego, bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru + 1 łyżka
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 kropelki aromatu cytrynowego
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do oprószenia 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier (150 g) i cukier waniliowy oraz sól - utrzeć na biały puch (około 5 min.). Dodać olej, partiami, cały czas ucierając. Dodać żółtka - jedno po drugim - nie przerywając pracy miksera. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - naprzemiennie z mlekiem, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Odłożyć 1/2 masy do osobnej miseczki - dodać sok z cytryny i aromat, wymieszać łyżką. W innej misie ubić na sztywno białka, dodać cukier (1 łyżka), ubijać aż kryształki przestaną być wyczuwalne. Połowę białek wmieszać do masy waniliowej, a resztę do masy cytrynowej - delikatnie, na dwa, trzy razy. Formę do babki wysmarować masłem i opószyć bułką tartą. Przełożyć masę cytrynową, wyrównać, wyłożyć masę waniliową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*, piec 65 -70 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć babkę na talerz i jeszcze ciepłą polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki - dodać kilka kropel wody, jeśli za gęsty - trochę cukru pudru.

5 komentarzy:

  1. Pyszna, wilgotna i błyskawiczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj deszczowa pogoda zagoniła mnie do kuchni....Upiekłam to cudo ale zrobiłam całą cytrynową i babka jest rewelacyjna, pulchna i bardzo dobra. Nie chwaląc się wyszła mi większa od tej na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła idealna! :)) Udekorowałam świeżą startą skórką z cytryny. Prezentuje się pięknie. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo utrzymuje świeżość? 😊

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)