Łatwa, szybka w przygotowaniu, a bardzo efektowna piaskowa babka w dwóch kolorach i smakach.
Lekka, bardzo puszysta, idealna do popołudniowej herbaty.
Przepis dostosowałam do swoich potrzeb, oryginał pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego - Przepisy Czytelników, Potrawy na Wielkanoc".
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- 4 żółtka
- 4 białka
- 4-6 łyżek mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 1 budyń truskawkowy / malinowy bez cukru (40g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
- kilka truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Bardzo powoli, stopniowo dodawać po żółtku - aby masa się nie zważyła. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia. Masę podzielić na dwie części. Budynie w osobnych naczyniach rozpuścić w mleku - każdy w 2-3 łyżkach. Dodać do wcześniej rozdzielonego ciasta i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę (można wzmocnić jej strukturę dodając na koniec łyżkę cukru). Białka w równiej części, delikatnie zmieszać z dwoma rodzajami ciasta. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przekładać do formy zamiennie - wedle upodobania np.: na dno waniliowa warstwa, w środku malinowa, wierzch waniliowy. Piec w 180* przez 40 min., do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzoną babkę polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Żelatynę zalać wodą. Po upływie 2 minut podgrzać bardzo krótko np. w mikrofali przez 2-3 sekundy, jedynie do rozpuszczenia. Dodać do puree z truskawek, dobrze zmiksować. Gdy mus zacznie gęstnieć polać babkę.
Robiłam w tamtym roku :-) polecam. Efektowna i smaczna ale na święta i tak nr jeden to mazurek z Pani bloga :-) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszne, piaskowe ciasto.
OdpowiedzUsuń