Menu górne

Wielkanocny Baranek Bounty


Bardzo smaczny kokosowy baranek wielkanocny oblany najlepszą czekoladową polewą. 
Ciasto jest puszyste, ale i wilgotne - z wyraźnie wyczuwalną nutą kokosową, dodatkiem czekolady, 
po prostu rozpływa się w ustach. 





Składniki: forma baranek 1 litr + wyszło mi 6 kokosowych muffinek):
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4  jajka 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu kokosowego / malibu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kaszy manny
W misie miksera umieścić miękkie masło, majonez i cukry, utrzeć na puszystą białą masę. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Ewentualnie dodać syrop kokosowy lub malibu. Stopniowo dodawać, na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleczko kokosowe i wiórki kokosowe.
Formę baranka wysmarować masłem i obsypać lekko kaszą manną. Wyłożyć do formy ciasto do 3/4 wysokości, z reszty zrobić np. kokosowe babeczki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Oblać polewą czekoladową.

Składniki na czekoladową polewę:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka (3,2%)
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać energicznie mieszając do uzyskania polewy o konsystencji gęstej śmietany. Gorącą polewą pomalować baranka. 

5 komentarzy:

  1. Polewa the Best !!! Ciasto lekkie, do kawy w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Test przed Wielkanocą zaliczony! Ciasto pyszne, delikatne, kokosowe i polewa faktycznie doskonała. Na święta zrobię w takiej formie, o ile uda mi się znaleźć taką :-) gdzie Pani ją kupiła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też piekę na nadchodzące święta. Formę baranka kupiłam chyba w Makro. Były kiedyś w Kauflandzie i Lidlu :)

      Usuń
  3. Pyszny i piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest bardzo smaczne, zrobiłam w białej czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)