Bardzo smaczny kokosowy baranek wielkanocny oblany najlepszą czekoladową polewą.
Ciasto jest puszyste, ale i wilgotne - z wyraźnie wyczuwalną nutą kokosową, dodatkiem czekolady,
Składniki: forma baranek 1 litr + wyszło mi 6 kokosowych muffinek):
- 200 g masła (miękkiego)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu kokosowego / malibu (opcjonalnie)
- 1 łyżka kaszy manny
W misie miksera umieścić miękkie masło, majonez i cukry,
utrzeć na puszystą białą masę. Następnie dodawać jajka, jedno po
drugim, miksując do połączenia się składników po każdym
dodaniu. Ewentualnie dodać syrop kokosowy lub malibu. Stopniowo dodawać,
na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleczko kokosowe i
wiórki kokosowe.
Formę baranka wysmarować masłem i obsypać lekko
kaszą manną. Wyłożyć do formy ciasto do 3/4 wysokości, z reszty zrobić
np. kokosowe babeczki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut
lub dłużej,
do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Oblać polewą czekoladową.
Składniki na czekoladową polewę:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3/4 szklanki mleka (3,2%)
- 1-2 łyżki gorzkiego kakao
Polewa the Best !!! Ciasto lekkie, do kawy w sam raz :)
OdpowiedzUsuńTest przed Wielkanocą zaliczony! Ciasto pyszne, delikatne, kokosowe i polewa faktycznie doskonała. Na święta zrobię w takiej formie, o ile uda mi się znaleźć taką :-) gdzie Pani ją kupiła?
OdpowiedzUsuńTeż piekę na nadchodzące święta. Formę baranka kupiłam chyba w Makro. Były kiedyś w Kauflandzie i Lidlu :)
UsuńPyszny i piękny!
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo smaczne, zrobiłam w białej czekoladzie.
OdpowiedzUsuń