Wyjątkowy tort o smaku dwóch popularnych i pysznych kokosowych słodkości, czyli batonika Bounty i pralin Raffaello. Jeśli chodzi o ciasta, postawiłam na mocno czekoladowy, konkretniejszy spód oraz dwa jasne, delikatne blaty migdałowe. Tu nawiązanie do czekolady wokół Bounty i migdała w Raffaello ;) Dodatkowo boski, rozpływający się w buzi krem o smaku kokosowym, przełamany mleczkiem skondensowanym. Smakuje rewelacyjnie. Dla orzeźwienia i nadania koloru tort ozdobiłam malinami zanurzonymi wcześniej w galaretce - dzięki temu nie puszczają soku i przepięknie lśnią.
Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na biszkopt migdałowy (2 blaty):
- 200 g mąki pszennej
- 200 g migdałów
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Migdały podgrzać w mikrofali - około 40-50 s. Powinny być gorące. Przestudzić. Następnie zblendować. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z migdałami. W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą, gęsta masę. Strużką dodać olej, cały czas ubijając masę. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy z odpinanymi bokami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko posmarować olejem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na czekoladowe ciasto (1 blat):
- niepełna 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maślanki
- niepełne pół szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 30 g czekolady
Mleko i śmietankę podgrzać do zawrzenia. Dodać czekoladę wymieszać. Nasączyć ciasto jeszcze gorącą mieszanką. Można także nasączyć je zwykłym gorącym kakao ;)
- 100 ml likieru kokosowego
- 50 ml mleka
- 1 czubata łyżeczka gęstego, mocno schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
Składniki połączyć. Podczas składania tortu, przed wyłożeniem kremu - nasączyć.
- 330 ml śmietanki 30%
- 150 g czekolady mlecznej
- 15 g kakao (1 łyżka z górką)
- 3 żółtka
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka żelatyny spożywczej + trochę mleka ~ 30 ml.
- 200 g mleka kokosowego skondensowanego, słodzonego
- 300 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1000 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 30-40 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie, jeśli uważacie, że krem potrzebuje go więcej.
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać mlekiem, wymieszać, odstawić na 10 min.
Dobrze schłodzone mleko skondensowane i śmietankę (minimum 12 godzin w lodówce) umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając mleko kokosowe - łyżka po łyżce. W międzyczasie podgrzać tylko do rozpuszczenia żelatynę (nie zagotować!). Wlać pod obroty miksera. Ubić. Tak przygotowany krem będzie potrzebny do przełożenia tortu i jego wykończenia. Możne uznać, że umownie dzielimy go na trzy części. Pierwszą część kremu wyłożyć na pierwszy, nasączony blat ciasta migdałowego (ten na musie czekoladowym, który do tego momentu spoczywał w lodówce ;) Przykryć drugim blatem ciasta migdałowego, nasączyć. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu - tylko, aby go pokryła - wyrównać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, jeśli wszystko się nie zmieści - zostawić w misce - wstawić do lodówki.
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 ml mleka
- 12 sztuk malin
- 1 opakowanie galaretki krystalicznej, smak waniliowo-malinowy
- 250 ml wody
- odłożony krem kokosowy
- opcjonalnie biała czekolada to starcia
- praliny raffaello
Podobne przepisy:
Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów
Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way
Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną
Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja
Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem
Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre
Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)
Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych
Tort Bezowy Melba
Musowe Ciasto Ptasie Mleczko Czekoladowo-Waniliowe
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Ciasto Manakao
Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem
Bezowy Tort Śmietankowy z Malinami
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Tort Ananasowo-Kokosowy
Tort Raffaello (przepis I)
Czekoladowy Tort Rocher z Malinami
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy
Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)