Menu górne

Tort Bounty & Raffaello


Wyjątkowy tort o smaku dwóch popularnych i pysznych kokosowych słodkości, czyli batonika Bounty i pralin Raffaello. Jeśli chodzi o ciasta, postawiłam na mocno czekoladowy, konkretniejszy spód oraz dwa jasne, delikatne blaty migdałowe. Tu nawiązanie do czekolady wokół Bounty i migdała w Raffaello ;) Dodatkowo boski, rozpływający się w buzi krem o smaku kokosowym, przełamany mleczkiem skondensowanym. Smakuje rewelacyjnie. Dla orzeźwienia i nadania koloru tort ozdobiłam malinami zanurzonymi wcześniej w galaretce - dzięki temu nie puszczają soku i przepięknie lśnią. 

Bardzo, bardzo polecam!

 

 

Składniki na biszkopt migdałowy (2 blaty):

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g migdałów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

 

Migdały podgrzać w mikrofali - około 40-50 s. Powinny być gorące. Przestudzić. Następnie zblendować. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z migdałami. W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą, gęsta masę. Strużką dodać olej, cały czas ubijając masę. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy z odpinanymi bokami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki lekko posmarować olejem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. 

Składniki na czekoladowe ciasto (1 blat):

  • niepełna 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • niepełne pół szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Górkę ściąć (można zjeść, albo wykorzystać do szybkiego deseru), aby wierzch był równy. Blat ciasta czekoladowego umieścić w formie z wysokimi odpinanymi brzegami lub w rancie - wtedy od razu można działać na paterze ;) Nasączyć.

Składniki potrzebne do nasączenia ciasta czekoladowego:
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • 50 ml mleka
  • 30 g czekolady

Mleko i śmietankę podgrzać do zawrzenia. Dodać czekoladę wymieszać. Nasączyć ciasto jeszcze gorącą mieszanką. Można także nasączyć je zwykłym gorącym kakao ;)

Składniki potrzebne do nasączenia biszkoptu migdałowego (na dwa blaty):
  •  100 ml likieru kokosowego
  • 50 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka gęstego, mocno schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego

Składniki połączyć. Podczas składania tortu, przed wyłożeniem kremu - nasączyć. 

Składniki na mus czekoladowy:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao (1 łyżka z górką)
  •  3 żółtka
  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny spożywczej + trochę mleka ~ 30 ml.
Żelatynę zalać mlekiem, tylko do przykrycia. Wymieszać. Odstawić. Śmietankę podgrzać prawie do zawrzenia. Dodać czekoladę. Odstawić na 1 minutę. Wymieszać dodając kakao i żelatynę. Do jeszcze ciepłej masy dodać żółtka - połączyć trzepaczką. Odstawić do przestudzenia, do osiągnięcia prawie temperatury pokojowej. Nie można czekać, zbyt długo aby nie stężała. Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier, partiami, łyżka po łyżce. Ubijać, aż kryształki się rozpuszczą. Białka delikatnie wmieszać do masy czekoladowej - dodawać na trzy, cztery razy - najlepiej początkowo delikatnie trzepaczką, a pod koniec szpatułką. Tak przygotowany mus natychmiast trzeba przełożyć na nasączone ciasto umieszczone w rancie lub formie. Wyrównać, przykryć pierwszym blatem ciasta migdałowego. Nasączyć (składniki do nasączenia ciasta migdałowego są powyżej). Schłodzić przez 1 godzinę.
 
Składniki na krem kokosowy:
  • 200 g mleka kokosowego skondensowanego, słodzonego
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1000 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30-40 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie, jeśli uważacie, że krem potrzebuje go więcej.  

 

Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać mlekiem, wymieszać, odstawić na 10 min. 

Dobrze schłodzone mleko skondensowane i śmietankę (minimum 12 godzin w lodówce) umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając mleko kokosowe - łyżka po łyżce. W międzyczasie podgrzać tylko do rozpuszczenia żelatynę (nie zagotować!). Wlać pod obroty miksera. Ubić. Tak przygotowany krem będzie potrzebny do przełożenia tortu i jego wykończenia. Możne uznać, że umownie dzielimy go na trzy części. Pierwszą część kremu  wyłożyć na pierwszy, nasączony blat ciasta migdałowego (ten na musie czekoladowym, który do tego momentu spoczywał w lodówce ;) Przykryć drugim blatem ciasta migdałowego, nasączyć. Na wierzch wyłożyć cienką warstwę kremu - tylko, aby go pokryła - wyrównać.  Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego, jeśli wszystko się nie zmieści - zostawić w misce - wstawić do lodówki. 

 

Składniki potrzebne do dekoracji:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  •  250 ml śmietanki 30%
  • 50 ml mleka
  • 12 sztuk malin
  • 1 opakowanie galaretki krystalicznej, smak waniliowo-malinowy
  • 250 ml wody
  • odłożony krem kokosowy
  •  opcjonalnie biała czekolada to starcia
  • praliny raffaello

 

Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia, może być lekko ciepła. Zamrożone maliny pojedynczo maczać w płynnej galaretce i natychmiast przekładać na papier do wypieków lub folię spożywczą.  Ze względu na to, że maliny są mrożone i szybko dodatkowo schładzają galaretkę - może stężeć, zanim "olśni" nam wszystkie owoce. Można wtedy na chwilkę - 5-10 s. - podgrzać ją w mikrofali, tylko do lekkiego rozpuszczenia.
 
 
 
Śmietankę, mleko, czekoladę i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania - cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu około 1 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Jeśli są jakieś grudki kakao - można zblendować. Odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. Gęstym ganache otynkować boki tortu do 2/3 wysokości (od góry będzie pierzynka z kremu, jak na zdjęciu).  Tynkujemy na 3 razy, za pierwszym mogą nadal być nierówności, a z kolejnymi będą znikać. Po każdym tynkowaniu - tort do lodówki na 15-20 min. Jeśli w międzyczasie ganache za bardzo zgęstniał - chwilkę można podgrzać go w mikrofali - 10 s. 
 
 
 
Po otynkowaniu tortu, przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką w kształcie zwykłego koła, robimy efekt "śnieżnej czapy". Wygładzamy zanurzanym we wrzątku nożem, wcześniej wycieranym do sucha. Resztą kremu wykonałam ozdoby na wierzchu tortu - tylką M1. Udekorowałam pralinami raffaello i malinami w galaretce. Dodatkowo starłam na tarce o grubych oczkach białą czekoladę. 
Całość schładzamy przez min. 3 godziny w lodówce. 

Podobne przepisy:

Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/krem-maslany-z-mlekiem-skondensowanym.html

Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/krem-maslany-milky-way-tynk-do-tortu.html

Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną

Tort Morze i Plaża

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/tort-rajska-wyspa-tort-morze-i-plaza.html


Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/tort-topniejace-lody-kremowo-owocowa.html

Ciasto z Musem Czekoladowym i Ptysiami z Kremem Śmietankowym

 Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html

Tort Hiszpański z Bezami i Rumem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html


Torcik Pina Colada

 Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami


https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html


  Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/wuzetka.html

 

Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html

Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html

Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html

Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych


http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html

Tort Bezowy Melba

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html

 

  Musowe Ciasto Ptasie Mleczko Czekoladowo-Waniliowe

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/ciasto-ptasie-mleczko-czekoladowo.html

 

Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html

Ciasto Manakao

http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/ciasto-manakao.html


Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html

Bezowy Tort Śmietankowy z Malinami


https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/bezowy-tort-smietankowy-z-malinami.html


Tort Śmietankowo-Jagodowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

Tort Ananasowo-Kokosowy 


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more


Tort Raffaello (przepis I)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

 
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html


Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie

http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more


Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html
 
 
Kostka Alpejska
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html

Ciasto Leśny Mech 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)