Menu górne

Ciasto z Musem Czekoladowym i Ptysiami z Kremem Śmietankowym

 

 Specjalnie na Dzień Kobiet - ciasto, w którym trudno się nie zakochać :) Wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, intensywnie czekoladowy, niesamowicie kremowy i delikatny mus, a w nim skryte urocze mini ptysie wypełnione kremem śmietankowym. Dla przełamania smaku wykorzystałam też domowy dżem z czarnej porzeczki oraz maliny w galaretce. Ciasto jest eleganckie, wbrew pozorom łatwe do przygotowania, a przede wszystkim obłędnie smaczne.

 

Składniki na Wilgotne Ciasto Czekoladowe:

  • 160 g mąki pszennej
  • 55 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 150 ml mleka 2%
  • 150 ml wrzącej wody
  • 80 ml oleju 
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli 
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania formy

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać do miski. Odstawić. W innym naczyniu wymieszać trzepaczką jajka, cukier, olej, sól i mleko - tylko do połączenia. Odstawić na 5 min., ponownie wymieszać. Wszystkie składniki krótko połączyć - szpatułką lub trzepaczką. Dodać wrzątek (150 ml) - prosto z czajnika - wymieszać do połączenia. Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dopiąć boki - posmarować je lekko masłem lub olejem. Przelać masę (będzie bardzo rzadka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka (proszę sprawdzić, czy na pewno jest suchy!).  Wyjąć, wystudzić na kratce. 

W międzyczasie można przygotować ciasto na ptysie. 

Składniki na ciasto parzone (do ptysiów / profiterolek):

  • 150 ml wody
  • 55 g masła
  • 130 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka 

 Składniki do wypełnienia ptysiów / profiterolek:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej + odrobina mleka
  • 1 śmietanfix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego

Do garnuszka lub na ceramiczną głęboką patelnię (mój wybór) wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać do zagotowania i połączenia się składników. Dodać mąkę i natychmiast energicznie wymieszać trzepaczką. Powinno powstać jednolite, gęste ciasto - tzw. klucha ;) Chwilkę potrzymać na najniższej mocy palnika mieszając. Przełożyć do kubka - wymieszać krótko łyżką, wystudzić. Następnie przełożyć ciasto do misy miksera, miksować dodając jajka - jedno po drugim, za każdym razem czekając aż składniki się połączą. Dodać sól - zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1 (mój wybór). Wyciskać małe ptysie (wielkości orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 20-25 min. do podrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć. Wystudzić. 

Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier puder i cukier waniliowy. Dodać śmietanę 18% - zmiksować. Żelatynę podgrzać w mikrofali - 3s., dodać do niej 1 łyżkę kremu - wymieszać, całość przełożyć do reszty masy - natychmiast zmiksować. Dodać śmietanfix. Zmiksować. Przełożyć krem śmietankowy do rękawa cukierniczego z tylką M1. Ptysie poprzecinać na pół, w poprzek. Wypełnić je kremem (obficie) złożyć. Odstawić do lodówki na 20 min. 

Składniki na Mus Czekoladowy:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 160 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao 
  • 1/2 szklanki cukru  + 1 łyżka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny  + odrobina mleka

Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Śmietankę podgrzać w garnuszku lub na głębokiej ceramicznej patelni. Dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i wyłączyć ogień. Po 1-2 minutach - wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy czekoladowej. Po 5 minutach dodać żółtka - wymieszać. Odstawić do przestudzenia. 

W misie miksera ubić białka na sztywno. Dodawać partiami, powoli cukier - łyżka, po łyżce. Miksować około 5 min. do rozpuszczenia się kryształów i uzyskania gęstej, błyszczącej, białej masy. 

Do masy czekoladowej dodać rozpuszczoną, płynną żelatynę (można podgrzać w mikrofali - 3 s.). Natychmiast wymieszać. Dodać partiami, na trzy razy, masę z białek. Delikatnie wymieszać za każdym razem szpatułką. Natychmiast wykorzystać do ciasta - zanim bardzo zgęstnieje.

Składniki do nasączenia i przełożenia:

  • 100 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • dżem z czarnej porzeczki 

Przygotować  mocniejszą kawę :) Wystudzić.

Wykonanie:

Z ciasta czekoladowego odciąć górkę - odłożyć do miseczki, przyda się później. Ciasto nasączyć kawą i posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki (użyłam domowego dżemu). Jeśli brzegi od tortownicy były odpięte - dopiąć. Na ciasto wyłożyć część musu czekoladowego - cienka warstwa. Wyjąć ptysie z lodówki - odłożyć sobie min. dwa do dekoracji, ale może być i więcej. Poukładać na cieście ptysie, blisko siebie, w kole, ale nie tuż przy brzegu formy, kilka można ułożyć bliżej środka. Zalać ptysie większością musu, tak, aby wpłynął pomiędzy nie i przy brzegach formy. Lekko docisnąć ptysie - nie bójcie się, obficie nadziane będą nadal pełne kremu w środku :) Wylać resztę musu tak, aby pokrył także wierzch ptysiów. Jeśli Wasz wierzch ciasta na ten moment nie jest równy - nie szkodzi. Wstawić do lodówki. 

Składniki do wykończenia ciasta:

  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny + odrobina mleka
  • 1 śmietanfix
  • 1/2 opakowania galaretki malinowej
  • 3/4 szklanki malin mrożonych
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki 
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • odłożone wcześniej ciasto czekoladowe - górka
Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier puder i cukier waniliowy. Dodać śmietanę 18% - zmiksować. Żelatynę podgrzać w mikrofali - 3s., dodać do niej 1 łyżkę kremu - wymieszać, całość przełożyć do reszty masy - natychmiast zmiksować. Dodać śmietanfix. Zmiksować. Przełożyć krem śmietankowy do rękawa cukierniczego z tylką M1. Wycisnąć fantazyjnie na ciasto, poukładać na nim odłożone wcześniej ptysie.

Galaretkę  zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać. Po 10 min., kiedy lekko przestygnie, dodać mrożone maliny (ja miałam akurat lekko pokruszone). Wymieszać, dodać dżem. Masa powinna szybko zacząć gęstnieć. Jeszcze niestężałą, ale gęstawą masą udekorować ciasto.

Odłożone ciasto czekoladowe (ścięta górka) wymieszać z roztopioną, płynną czekoladą (można podgrzać ją w mikrofali - 20-30s.). Kiedy masa będzie jednolita - uformować z niej kulkę. Schłodzić w zamrażarce przez 10 min. Wyjąć i pokroić cienko na plasterki. Każdy przekroić na pół. Udekorować ciasto. Schłodzić przez min. 12 godzin w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku np. do tortów.  Kroić ostrym nożem z piłką (można go wcześniej przelać wrzątkiem i osuszyć).

 

Podobne przepisy:

Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną

 
 Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html
 

 Ptysie z Kremem Ptysiowym


https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html


Ptysie z Bitą Śmietaną
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/ptysie-z-bita-smietana.html


Kremowe Ptysie (Princes Krofne)

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/kremowe-ptysie.html


 
 Ciasto Ekler z Borówkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/ciasto-ekler-z-borowkami.html
 

 

 Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/wuzetka.html

Rolada z Bitą Śmietaną i Czereśniami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/rolada-z-bita-smietana-i-czeresniami.html

 

 
https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/migdaowy-jabecznik-z-konfitura-rozana-i.html



2 komentarze:

  1. Czy bez kakao wyjdzie mi jasny biszkopt z pewnych względów nie mogę kaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale wg mnie ciasto nie uda się bez kakao. Może Pani upiec zwykłe ciasto ucierane np. z połowy składników, aby było niższe, albo upiec zwykły, waniliowy biszkopt, tu najbardziej pasujący przepis:

      1. https://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)