Menu górne

Ciasteczka z Pająkami

 

Jeden z moich ulubionych halloweenowych przepisów. Pyszne, kruche, maślano-migdałowe ciasteczka udekorowane w prosty sposób czekoladowymi pająkami. Są obłędne i wyglądają niesamowicie efektownie, strasznie-uroczo na stole. Must have każdej halloweenowej imprezy. Polecam!

Składniki:

  • 220 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g migdałów
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Migdały krótko podprażyć na małym ogniu. Ostudzić. Zmielić z płatkami migdałowymi przy pomocy blendera na sypki proszek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę. Dodać  żółtko - zmiksować. Następnie na przemian dodawać zmielone migdały i mąkę pszenną. Połączyć składniki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej, po środku zrobić wgłębienie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez min. 40 min. Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-22 min. Do lekkiego zezłocenia. Wystudzić. 

Dekoracja:

  • czekoladowo-ciasteczkowe kulki np. Maltesers
  • 100 g czekolady mlecznej
  • cukrowa posypka - oczy 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - część wykorzystać jako klei do przyklejenia czekoladowych kuleczek w miejscu wgłębienia w ciasteczkach, część do wykonania "odnóży" - można to zrobić przy pomocy małej łyżeczki lub pisaka do dekorowania, który napełniamy płynną czekoladą, a resztę do przyklejenia oczu ;) 

Podobne przepisy:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)