Jeden z moich ulubionych halloweenowych przepisów. Pyszne, kruche, maślano-migdałowe ciasteczka udekorowane w prosty sposób czekoladowymi pająkami. Są obłędne i wyglądają niesamowicie efektownie, strasznie-uroczo na stole. Must have każdej halloweenowej imprezy. Polecam!
Składniki:
- 220 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 100 g migdałów
- 20 g płatków migdałowych
- 1 żółtko
- szczypta soli
Migdały krótko podprażyć na małym ogniu. Ostudzić. Zmielić z płatkami migdałowymi przy pomocy blendera na sypki proszek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę. Dodać żółtko - zmiksować. Następnie na przemian dodawać zmielone migdały i mąkę pszenną. Połączyć składniki. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej, po środku zrobić wgłębienie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez min. 40 min. Wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-22 min. Do lekkiego zezłocenia. Wystudzić.
Dekoracja:
- czekoladowo-ciasteczkowe kulki np. Maltesers
- 100 g czekolady mlecznej
- cukrowa posypka - oczy
Ciasto Dyniowe z Kremem i Migdałami - najlepsze
Palce Zielonej Wiedźmy (Ciasteczka ze Szpinakiem)
Palce Wiedźmy
Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami
Muffinki Dyniowe z Kruszonką Owsiano-Orzechową
Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym
Babeczki Sowy
Cmentarne Muffiny z Niespodzianką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)