Menu górne

Ciasto Dyniowe z Kremem i Prażonymi Migdałami

 

Kolejny wypiek w jesiennym klimacie. Szybkie i proste ciasto dyniowe. Tym razem również bez cynamonu i innych zbyt tłamszących przypraw - niech nadal króluje DYNIA! To właśnie dzięki niej ciasto jest tak wilgotne i ma tak śliczny kolor. Pamiętacie muffinki dyniowe? (tutaj przepis) To ciasto powstało trochę na ich wzór - cóż, śniły mi się po nocach... ;)
Idealnie smakuje posmarowane włoskim kremem śmietankowym z mascarpone i posypane chrupiącymi, karmelizowanymi migdałami.
 
 
 
 

 

Składniki:

  •  240 g tartej, surowej dyni hokkaido + odrobina dyni pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 duża łyżka syropu dyniowego (tutaj przepis)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 140 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do umieszczonej w miseczce startej na małych oczkach dyni dodać miód, sok z cytryny, cukier waniliowy i syrop dyniowy, wymieszać. Odstawić. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą, śnieżnobiałą masę. Powoli dodawać do masy olej, w trzech turach, za każdym razem ubijając masę. Łyżka po łyżce dodawać przygotowaną wcześniej dynię (wymieszaną z dodatkami), zmiksować tylko do połączenia. Dodać przesiane suche składniki - zmniejszyć obroty miksera do minimum, delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masa nie może opaść. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej uprzednio papierem do wypieków. Wierzch można posypać okrojoną w malutką kostkę dynią (ale nie jest to konieczne). Wstawić do nagrzanego do 175* piekarnika, piec 55-60 min. Gdyby ciasto po upływie połowy czasu było już dobrze zarumienione - przykryć papierem do pieczenia i piec dalej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić na kratce. 

Składniki na Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • płatki migdałowe + 1 łyżeczka cukru

Migdały (tyle ile chcecie) umieścić na patelni. Delikatnie podprażyć. Kiedy zaczną łapać kolor - dodać trochę cukru. Przemieszać. Cukier powinien się roztopić, a przez to płatki migdałowe lekko skarmelizować. Natychmiast zdjąć z ognia (łatwo je przypalić, a wtedy będą gorzkie). Przełożyć zawartość patelni na papier do wypieków. Wystudzić. 

Żółtka ubić z cukrem na jasną, gęstą puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubić serek mascarpone. Do serka w trzech turach dodawać masę jajeczną. Za każdym razem delikatnie ubić. Wyłożyć na wystudzone ciasto.  Udekorować migdałami. Przechowywać w lodówce.

 

Podobne przepisy:

  Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami 

 

 Puree z Dyni

Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym

 Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/syrop-dyniowy.html

 Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/dyniowe-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html

Sernik Śmietankowo-Dyniowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/sernik-smietankowo-dyniowy.html

Zupa Dyniowa

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/zupa-dyniowa.html

Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym


Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/pumpkin-latte-kawa-z-syropem-dyniowym.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)