Menu górne

Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym

 
 

 
Proste, szybkie i obłędne w smaku babeczki marchewkowe z kremem na bazie lekko słonego serka śmietankowego. Są puchate, miękkie i delikatne. Po prostu pyszne! Najlepiej smakują w sezonie jesiennym, to chyba przez cynamon, dzięki któremu wraz z nimi - pięknie pachnie cały domu ;)
 
 


 
 
 
 
 
Składniki na około 15 sztuk:
  • 4 duże jajka
  • 160 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 180 ml oleju słonecznikowego (3/4 szklanki)
  • 440 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cynamonu (ja dodaję sporo) 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki (około 350 g)

 Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miseczki przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać. Odstawić.  W misie miksera ubić jajka z cukrami na jasną, gęstą, puszystą masę (około 7 minut). Powoli, partiami pod obroty miksera dolewać olej.  Zmniejszyć moc miksera do minimum. Na dwa razy dodać przesiane, suche składniki - za każdym razem krótko, delikatnie zmiksować, tylko do połączenia. Na końcu  (również delikatnie, krótko i najniższe obroty) dodać startą marchew. Papierowe foremki do babeczek umieszczam w formie sylikonowej lub kokilkach - przyklejam je do nich za pomocą odrobiny masła. Ciastem należy wypełnić foremki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 minut. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć. Jeszcze ciepłe babeczki udekorować kremowym frostingiem z serka śmietankowego.

Składniki na krem z serka śmietankowego:

  • 350 g serka śmietankowego (typu Almette, Łaciaty, Twój Smak Piątnica)
  • 150  ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietanfix
  • cynamon

Serki i śmietanka muszą być dobrze schłodzone. Serki, śmietankę umieścić  miseczce, dodać cukier puder - ubić przy pomocy miksera, do połączenia i zgęstnienia. Dodać śmietanfix - ponownie ubić. Można dodać do kremu odrobinkę cynamonu. Schłodzić przez 30 min. Umieścić krem w rękawie cukierniczym, wyciskać na ciepłe babeczki. Dodatkowo można oprószyć cynamonem. 

 FILMIK PONIŻEJ


 Podobne przepisy:

  Ciasto Drożdżowe z Dynią i Orzechami

Muffinki Dyniowe z Kruszonką Owsiano-Orzechową

 Puree z Dyni


Babeczki Marchewkowe z Kremem Serkowym

Orzechowe Ciasto Marchewkowe z Budyniem i Jabłkami


https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/orzechowe-ciasto-marchewkowe-z-budyniem.html


Ciasto Marchewkowe z Kremem Serkowym

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/ciasto-marchewkowe-z-kremem-serkowym.html


Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/dyniowe-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html


Ciasto Marchewkowe - Najlepsze



Babeczki z Malinojeżynami

 



  Muffinki z Truskawkami



https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-truskawkami-i-kruszonka.html


  Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką 

Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-rabarbarem-i-truskawkami.html

Muffiny z Porzeczkami i Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/muffiny-z-porzeczkami-i-budyniem.html
 
Ciasto Marchewkowe z Orzechami i Czekoladową Polewą (Rich Carrot Cake)

Ciasto Manakao

http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/ciasto-manakao.html

Ciasto Leśny Mech z Jagodami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech-z-jagodami.html

Chocolate Dreams Cake

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/czekoladowe-ciasto-ze-snow-chocolate.html



Ciasto Marchewkowe Pole
http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/ciasto-marchewkowe-pole.html


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)