Menu górne

Babeczki z Malinojeżynami

Jeśli macie dostęp do malinojeżyn - koniecznie wykonajcie te babeczki. Owoce malinojeżyn są bardzo aromatyczne, słodkie, ale i orzeźwiające. Babeczki z ich dodatkiem smakują bosko, są delikatne, puszyste i wilgotne. Dodatkowo babeczkom smaku dodał unikatowy krem z dodatkiem tych owoców. Wmiksowujemy je do ubijanego kremu śmietankowego na końcu - rozpadają się na małe kuleczki, które delikatnie go barwią. Wygląda niesamowicie i jest na prawdę przepyszny. Polecam!!!

 

Składniki na 12 babeczek:

  • 150 g masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego 
  • 110 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g białej czekolady (użyłam z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych) 
  • 200-250 g malinojeżyn 

Piekarnik nagrzać do 175*. Przygotować formę na babeczki, mimo, że mam sylikonową - wykładam ją dodatkowo papilotkami (przyklejam je do dna formy przy pomocy odrobinki masła). Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę (min. 5 minut ucierania). Pod koniec dodać olej i kontynuować pracę mikserem. Do masy maślanej wbijać jajka, kolejno - jedno po drugim, za każdym razem dobrze połączyć składniki. Wmieszać sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, delikatnie, tylko do połączenia składników - w międzyczasie dodając pokrojoną w malutką kosteczkę (posiekaną) czekoladę. Do foremek włożyć po łyżce masy, lekko powciskać po 4-5 malinojeżyn, przykryć kolejną łyżką ciasta - powinno sięgać do 4/5 wysokości. Piec 25-30 min. do wyrośnięcia i zarumienienia wierzchu. Wystudzić na kratce. 

Składniki na Krem Malinojeżynowy:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 duża łyżka śmietany 18%
  • 2 śmietanfix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g malinojeżyn 
  • malinojeżyny/maliny do dekoracji
Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę, pod koniec dodać śmietanę 18% i śmietanfixy. Krótko ubić, do połączenia. Dodać malinojeżyny - również krótko zmiksować, tylko do momentu w którym rozpadną się na małe kuleczki i lekko zabarwią krem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. W razie potrzeby rękaw z zawartością schłodzić przez 10 min. w lodówce. Założyć tylkę M1 i ozdobić babeczki. Na wierzchu ułożyłam kilka malinojeżyn i żółte maliny.

 

Podobne przepisy:


  Muffinki z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-truskawkami-i-kruszonka.html


  Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką 

Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-rabarbarem-i-truskawkami.html

Muffiny z Porzeczkami i Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/muffiny-z-porzeczkami-i-budyniem.html

Kruche Babeczki

http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/kruche-babeczki.html


Jogurtowe Muffinki z Jeżynami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jogurtowe-babeczki-z-jezynami-i.html#more




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)