Zapraszam po przepis na najlepsze babeczki z truskawkami.
Wilgotne, miękkie i puszyste.
Smakują i pachną obłędnie.
Ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i słodkich truskawek pod waniliową kruszonką na długo zachowuje świeżość. Są tak samo wspaniałe nawet drugiego i trzeciego dnia po upieczeniu. Wyszło mi około 12 sztuk, które rozeszły się w mgnieniu oka. Zakochacie się w nich :)
Składniki:
- 60 g masła prawdziwego
- niepełne 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- truskawki (około 15 sztuk)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami i solą na puszystą, białą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze miksując składniki. Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Do masy maślano-jajecznej dodać sok z cytryny i naprzemiennie ocieplony jogurt grecki i suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach (zbyt długie miksowanie = zakalec).
Napełnić ciastem sztywne foremki do muffinek - do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę wcisnąć lekko obsypane mąką pszenną i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- 35 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
Zimne masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dodać cukry. Zagnieść tworząc kruszonkę.
Podobne przepisy:
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kruche Babeczki
Urocze i obłednie pyszne
OdpowiedzUsuń