Menu górne

Muffinki z Truskawkami i Kruszonką


Zapraszam po przepis na najlepsze babeczki z truskawkami. 
Wilgotne, miękkie i puszyste. 
Smakują i pachną obłędnie.
 Ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i słodkich truskawek pod waniliową kruszonką na długo zachowuje świeżość. Są tak samo wspaniałe nawet drugiego i trzeciego dnia po upieczeniu. Wyszło mi około 12 sztuk, które rozeszły się w mgnieniu oka. Zakochacie się w nich :)

 

Składniki:
  • 60 g masła prawdziwego
  • niepełne 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • truskawki (około 15 sztuk)
 Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami i solą na puszystą, białą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze miksując składniki. Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Do masy maślano-jajecznej dodać sok z cytryny i naprzemiennie ocieplony jogurt grecki i suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach (zbyt długie miksowanie = zakalec). 
Napełnić ciastem sztywne foremki do muffinek - do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę wcisnąć lekko obsypane mąką pszenną i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Składniki na kruszonkę:
  • 35 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)