Menu górne

Babeczki z Rabarbarem i Truskawkami


Orzeźwiające, słodko-kwaśne babeczki z rabarbarem i truskawkami. 
Miękkie, puszyste i delikatne - pod chrupiącą kruszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Pięknie wyrastają, pachną bardzo owocowo i wyglądają ślicznie. Na długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi jogurtu. Bardzo polecam!

 
 
 

Składniki:

  • niepełne 3/4 szklanki cukru
  • 60 g masła prawdziwego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • truskawki (zużywałam 2 ćwiartki na babeczkę)
  • różowy rabarbar (2 łodygi)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami i solą na puszystą, białą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze miksując składniki. Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Do masy maślano-jajecznej dodać sok z cytryny i naprzemiennie ocieplony jogurt grecki i suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach (zbyt długie miksowanie = zakalec). 
Napełnić ciastem sztywne foremki do babeczek - do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę wcisnąć lekko obsypane mąką pszenną i pokrojone w ćwiartki truskawki oraz pokrojony na niewielkie kawałki rabarbar. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:
  • 35 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

Zimne masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dodać cukry. Zagnieść tworząc kruszonkę.




Podobne przepisy:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)