Orzeźwiające, słodko-kwaśne babeczki z rabarbarem i truskawkami.
Miękkie, puszyste i delikatne - pod chrupiącą kruszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Pięknie wyrastają, pachną bardzo owocowo i wyglądają ślicznie. Na długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi jogurtu. Bardzo polecam!
Składniki:
- niepełne 3/4 szklanki cukru
- 60 g masła prawdziwego
- 1 cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- truskawki (zużywałam 2 ćwiartki na babeczkę)
- różowy rabarbar (2 łodygi)
Wszystkie
składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z
cukrami i solą na puszystą, białą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim,
za każdym razem dobrze miksując składniki. Do osobnej miski przesiać
mąkę, sodę i proszek. Wymieszać. Do masy maślano-jajecznej dodać sok z
cytryny i naprzemiennie ocieplony jogurt grecki i suche składniki.
Wymieszać tylko do połączenia mikserem na najniższych obrotach (zbyt
długie miksowanie = zakalec).
Napełnić ciastem sztywne foremki do babeczek - do 3/4 wysokości. W każdą
babeczkę wcisnąć lekko obsypane mąką pszenną i pokrojone w ćwiartki
truskawki oraz pokrojony na niewielkie kawałki rabarbar. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić babeczki do piekarnika
nagrzanego do 170* i piec około 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- 35 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
Zimne masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Dodać cukry. Zagnieść tworząc kruszonkę.
Podobne przepisy:
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kruche Babeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)