Menu górne

Jogurtowe Babeczki z Jeżynami i Waniliową Kruszonką


Dziś wyszłam z kawą do ogródka i zobaczyłam, że jeżyny same proszą się aby je pozrywać. Od razu przed oczami zobaczyłam te babeczki. 
Łatwe, szybkie, puszyste i wilgotne jogurtowe babeczki z dodatkiem świeżych czerwonych jeżyn. Dla urozmaicenia dodatkowo posypałam je kruszonką. Idealne połączenie słodkiego, delikatnego ciasta i lekko kwaśnych, orzeźwiających owoców. 





Składniki na 12 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju (niepełna)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 kropelki olejku cytrynowego
  • 2 jajka
  • jeżyny
Jajka, jogurt, cukier, olej, aromat połączyć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem - wymieszać trzepaczką tylko do połączenia. Na końcu dodać sok z cytyny. Zamieszać. Nakładać po czubatej łyżce, do 3/4 wysokości papilotek. Na końcu powciskać po 3 jeżyny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 25 minut.

Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
Składniki połączyć. Najpierw masło z mąką na sypki proszek, na końcu dodać cukier i zagnieść opuszkami palców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz