Dziś wyszłam z kawą do ogródka i zobaczyłam, że jeżyny same proszą się aby je pozrywać. Od razu przed oczami zobaczyłam te babeczki.
Łatwe, szybkie, puszyste i wilgotne jogurtowe babeczki z dodatkiem świeżych czerwonych jeżyn. Dla urozmaicenia dodatkowo posypałam je kruszonką. Idealne połączenie słodkiego, delikatnego ciasta i lekko kwaśnych, orzeźwiających owoców.
Składniki na 12 babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju (niepełna)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 kropelki olejku cytrynowego
- 2 jajka
- jeżyny
Jajka, jogurt, cukier, olej, aromat połączyć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem - wymieszać trzepaczką tylko do połączenia. Na końcu dodać sok z cytyny. Zamieszać. Nakładać po czubatej łyżce, do 3/4 wysokości papilotek. Na końcu powciskać po 3 jeżyny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 25 minut.
Składniki na Waniliową Kruszonkę:
- 20 g masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Podobne przepisy:
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kruche Babeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)