Szybkie, tanie, "jednorazowe" kolejne ciasto przygotowywane w kubku.
Tym razem z sezonowymi owocami prosto z krzaka.
Delikatne, wilgotne waniliowe ciasto idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi czerwonymi porzeczami.. a do tego gałka lodów... poezja. Polecam :)
Składniki na Ciasto w Kubku z Porzeczkami:
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 2 łyżki mleka
- 3-4 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mąki (na oko, ciasto powinno być dość gęste)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garstka czerwonych porzeczek
W kubeczku wymieszać masło, śmietankę, mleko, cukier, sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć. Wmieszać porzeczki. Wstawić do mikrofali na 1 min. 30 sekund lub chwilkę krócej / dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)