Menu górne

Muffiny z Porzeczkami i Budyniem

 

 
 

Cudowne, mięciutkie, pachnące latem budyniowe muffiny z porzeczkami i maślaną kruszonką.
 Lekkie i orzeźwiające. Dodatek słodkiego budyniu i chrupiącej kruszonki świetnie współgra z lekko kwaskowatymi owocami. 
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, na długo zachowujące świeżość - rewelacyjnie smakują na drugi i trzeci dzień. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na porzeczki !



Składniki na około 10 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 110 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
Dodatkowo:
  • wystudzony budyń waniliowy przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (40 g) - można posłodzić nieco więcej.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
W misce lekko roztrzepać jajka z cukrami. Odstawić na 10 min. Dodać kefir, olej i sok z cytryny. Wymieszać łyżką lub trzepaczką do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać tylko do połączenia. Do ciasta delikatnie wmieszać umyte i osuszone porzeczki.  

Do foremek na muffinki nałożyć odrobinę ciasta. 
Wcisnąć porcję budyniu i dopełnić masą muffinkową do 4/5 wysokości. 
Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. Do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Podawać wystudzone. 


Składniki na kruszonkę:
  • 25 g masła
  • 3/4  szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
Składniki połączyć tworząc kruszonkę.


Podobne przepisy:

Babeczki z Malinojeżynami

 



  Muffinki z Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-truskawkami-i-kruszonka.html


  Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką 

Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/babeczki-z-rabarbarem-i-truskawkami.html

Muffiny z Porzeczkami i Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/muffiny-z-porzeczkami-i-budyniem.html

Kruche Babeczki

http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/kruche-babeczki.html


Jogurtowe Muffinki z Jeżynami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jogurtowe-babeczki-z-jezynami-i.html#more






3 komentarze:

  1. Wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie tylko brakuje budyniu w pani wykonaniu te z opakowania niszczą cały smak ciasta ja korzystam z pani przepisu na budyń i wychodzą wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) Też zazwyczaj wybieram swój domowy budyń ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)