Cudowne, mięciutkie, pachnące latem budyniowe muffiny z porzeczkami i maślaną kruszonką.
Lekkie i orzeźwiające. Dodatek słodkiego budyniu i chrupiącej kruszonki świetnie współgra z lekko kwaskowatymi owocami.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, na długo zachowujące świeżość - rewelacyjnie smakują na drugi i trzeci dzień. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na porzeczki !
Składniki na około 10 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 110 ml oleju
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka czerwonych porzeczek
- wystudzony budyń waniliowy przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (40 g) - można posłodzić nieco więcej.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
W misce lekko roztrzepać jajka z cukrami. Odstawić na 10 min. Dodać kefir, olej i sok z cytryny. Wymieszać łyżką lub trzepaczką do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać tylko do połączenia. Do ciasta delikatnie wmieszać umyte i osuszone porzeczki.
Do foremek na muffinki nałożyć odrobinę ciasta.
Wcisnąć porcję budyniu i dopełnić masą muffinkową do 4/5 wysokości.
Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 30-35 min. Do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Podawać wystudzone.
Składniki na kruszonkę:
- 25 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki cukru
Podobne przepisy:
Muffinki z Brzoskwiniami i Kruszonką
Muffinki z Rabarbarem i Truskawkami
Muffiny z Porzeczkami i Budyniem
Kruche Babeczki
Wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie tylko brakuje budyniu w pani wykonaniu te z opakowania niszczą cały smak ciasta ja korzystam z pani przepisu na budyń i wychodzą wspaniałe
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć :) Też zazwyczaj wybieram swój domowy budyń ;)
Usuń