Menu górne

Najlepsze Pierogi z Truskawkami


Domowe Pierogi z Truskawkami podane z musem truskawkowym i słodką śmietanką. 
Robi się je łatwiej i szybciej niż myślicie (i niż ja myślałam). 
Delikatne ciasto pierogowe, słodkie truskawki i ulubione dodatki 
to doskonały obiad w upalne, letnie dni. 
Świetnie smakują także z bitą śmietaną :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • truskawki (świeże lub mrożone)
 Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Do mąki dodać jajko, masło i gorącą wodę zmieszaną z cukrami i solą -zagnieść ciasto formując kulę.
 Powinno być miękkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Ewentualnie można dodać więcej wody lub mąki. Podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać koła. Na środek każdego wyłożyć średniej wielkości truskawkę (pół dużej lub dwie mniejsze). 
Zlepić jak pierogi. Uformowane wrzucać do garnka z gotującą się - leciutko osoloną - wodą. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową - prosto na talerz lub jeśli mają być jedzone później - przełożyć do garnka z bardzo zimną wodą. Po 2 min. ostrożnie odcedzić.

Najlepsze są gorące polane zimnym musem truskawkowym i bitą śmietaną lub śmietaną / jogurtem naturalnym z cukrem.

3 komentarze:

  1. Dziś zrobiłam - smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na pierogi jest super, dobrze się z nim pracuje, a pierogi są miękkie, nie rozpadają się :) bardzo smaczne :) zjedliśmy z lodami :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)