Menu górne

Waniliowe Leniwe Kluski z Białym Serem


 

Z leniwymi to zawsze jest duże zamieszanie. Każdy nazywa i robi je trochę inaczej ;)

Kluski Leniwe uwielbia moja mama, więc robię je dość często. U mnie w domu od zawsze robiło się je na bazie ziemniaków z dodatkiem dużej ilości białego sera, wanilii i mąki. 
Mówiło się, że "im więcej mąki, tym bardziej mączne i twarde kluski = mniej smaczne."
 Dlatego nie ukrywałam zdziwienia, kiedy dowiedziałam się, 
że wiele osób robi te kluski z m.in.: samego sera i mąki.
 Spróbowałam i moim zdaniem bliżej im raczej do pierogów z serem, niż 
"tych według mnie prawdziwych leniwych :)"
Do moich klusek dodaję również budyń waniliowy jak i samą wanilię
 - kluski są niezwykle delikatne i pięknie pachną. 

Leniwe z tego przepisu wychodzą lekkie, puszyste, mięciutkie, przepyszne. 
Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście - bardzo cieplutko Was zachęcam! :)
 
 

Składniki: 

trudno określić ilość waniliowych leniwych, ale i tak będzie ich za mało ;)
  • 7 ugotowanych i utuczonych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub mniej / więcej)
  • 2 jajka
  • 800 g białego sera półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru + 1/2 szklanki cukru do gotującej się wody
  • 2 cukry waniliowe
  • 40 g budyniu waniliowego
  •  duża szczypta soli
 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dobrze utłuc i odstawić (bez przykrywania) do całkowitego ostygnięcie - najlepiej na całą noc w zimne miejsce. W przypadku kopytek i tego typu klusek, dużo zależy od rodzajów ziemniaków i czasu ich gotowania - nie powinny być "zbyt mokre", przegotowane i za długo "ugniatane".
Do zimnych ziemniaków (najlepiej takich z lodówki) dodać rozdrobniony biały ser. Połączyć składniki - masa nie musi być jednolita. Dodać przesiany budyń, mąkę, jajka, szczyptę soli, cukry. Szybko i nie za długo zagnieść składniki do względnego połączenia.  

Ciasto na leniwe, (podobnie jak na knedle) powinno raczej łatwo odchodzić od rąk. Jeśli bardzo się lepi i jest mokre - za mało mąki (Pamiętajmy jednak, że za dużo mąki = mniej smaczne i puszyste kluski). Jeśli ciasto się rozwarstwia - za dużo mąki. Zbyt długie ugniatanie również powoduje że masa stanie się bardziej lepka i wodnista. 

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Z każdej kolejno uformować wałek (można podsypywać mąką, o ile jest taka konieczność, w moim przypadku udało się całkowicie bez mąki). Kroić wałek na kluski, na ukos lub wedle upodobania. Wrzucić do gotującej się wody (najlepiej partiami - na dwa/trzy razy). Na początku delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna garnka i poczekać, aż same wypłyną na powierzchnię. Wtedy pogotować jeszcze około 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do garnka z zimną wodą. Poczekać, aż chwilę tam przestygną. Odcedzić i  przelać kilka razy zimną wodą. Dzięki temu leniwe nie będą się do siebie kleiły.

Idealnie smakują gorące, polane bułką tartą na świeżym i prawdziwym maśle, posypane cukrem, cynamonem. Mogą być podane z rozdrobnionym białym serem.


8 komentarzy:

  1. A u mnie w domu istna komedia. Bo jedna babcia robiła z ziemniakami a druga bez nich. Obie robiły dobre, ale mnie o wiele bardziej zawsze smakowały te z ziemniakami. Były lżejsze i mięciutkie.. ale ciiii:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię z ziemniakami - u mnie w rodzinie zawsze tak się jadło. Do tego bułka na maśle i cukier.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam z samą mąką i są nie dobre. Z ziemniakami dużo delikatniejsze i miękkie. Ciekawy jest dodatek wanilii i budyniu, na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko z dodatkiem ziemniaków. Pierwsze słyszę żeby robić bez nich ale faktycznie wpisałam w Google i są i takie pomysły

    OdpowiedzUsuń
  5. Leniwe są nazywane leniwymi bo jak zostało ziemniaków z obiadu to wystarczyło dodać sera i mąki i miało się kluski. Niektórzy uważają że leniwe bo tylko z mąki.. to nie tak :-) też robię w takiej wersji jak Pani tylko bez budyniu ale następnym razem to dodam i zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  6. To już wiem co dziś na obiad. Akurat mam ziemniaki z wczoraj. Pyszne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja polewam masłem, posypuję cukrem i cynamon

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jem z bitą śmietaną i owocami. Dobrze wypadają z bananem albo jabłkami takimi jak do szsrlotki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)