Zapraszam po przepis na Drożdżowe Ciasto z Serem, które upiekłam w formie warkocza. Wyglądało tak ślicznie jak chałka, tyle że wypełniona słodkim twarożkiem. Podczas pieczenia pięknie pachniało w całym domu. Kto piecze ciasta drożdżowe - wie o czym mówię. Tego zapachu nie da się opisać :) ale humor domowników poprawia się natychmiast. Ciasto jest bardzo delikatne, puchate, miękkie i wilgotne dzięki dodaniu białego sera i milky roux (czyli u mnie water roux na mleku). Na długo zachowa świeżość, o ile jej na to pozwolicie i nie zjecie wszystkiego od razu - chociaż to przepis na dużą, familijną blachę. To delikatne ciasto zaplecione ze słodkim serem w środku idealnie wpasuje się w każdą porę roku. Bardzo polecam :)
- 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 40 g drożdży świeżych
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 duże łyżki water roux (2 łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka)
- 70 g masła
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka smalcu
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub odrobina więcej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g masła
- 750 g białego sera półtłustego
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 20 g proszku budyniowego waniliowego
- 1/4 szklanki mleka
- 30 g masła
Przygotować masę serową. Ser zagnieść z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać ciepłe mleko i rozpuszczony ciepły tłuszcz. Przy użyciu ręcznego blendera - zmielić. Dodać białka. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
Drożdże
pokruszyć do miseczki. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru i
połowę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać. Przykryć talerzem lub
pokrywką i odstawić na 15-20 min.
W
międzyczasie przygotować water roux. Do garnuszka wsypać 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) i wlać 3/4 szklanki mleka. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencją gęstą kaszkę. Masa powinna być jednolita. Zdjąć z ognia. Przestudzić pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do
mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i
resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy
użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się
wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto
około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać
ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem
(może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny,
aż podwoi lub potroi objętość.
Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę cynamonową. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać cynamon - ponownie połączyć składniki.
Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę cynamonową. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać cynamon - ponownie połączyć składniki.
Wyrośnięte
ciasto dobrze zagnieść.
Dno
dużej i szerokiej formy (jeśli chcemy piec dwie strucle obok siebie) lub dwie długie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie posypać lekko i równo
odrobiną kruszonki. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na bardzo długi, raczej
wąski placek. Nadzienie podzielić na 6 części. Na każdy placek wyłożyć
na środku równomiernie masę serową i złożyć dociskając delikatnie boki i
końce (nie zwijać, w środku ma być zamknięty sam ser). Następnie spleść ze sobą 3 części tworząc warkocz.
Tak samo postąpić z kolejnymi trzema częściami.
Drożdżowe warkocze umieścić w wybranej formie. Lekko posmarować ciepłym masłem, posypać kruszonką, a następnie przykryć czystą i suchą lnianą ściereczką lub folią spożywczą.
Odstawić na 40-45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić
do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 60-65 min. Wyjąć i
natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min.
można ją zdjąć.
Podobne Przepisy:
Pani Paulina - moje guru wśród drożdżowych wypieków. Robiłam już nie jedno ciasto z Pani bloga i za każdym razem bylismy zachwyceni smakiem i puszystością, delikatnoscią wypieku. Na pewno to takze zrobimy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Miło mi :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń