Menu górne

Drożdżowy Warkocz z Białym Serem i Cynamonową Kruszonką





Zapraszam po przepis na Drożdżowe Ciasto z Serem, które upiekłam w formie warkocza. Wyglądało tak ślicznie jak chałka, tyle że wypełniona słodkim twarożkiem. Podczas pieczenia pięknie pachniało w całym domu. Kto piecze ciasta drożdżowe - wie o czym mówię. Tego zapachu nie da się opisać :) ale humor domowników poprawia się natychmiast. Ciasto jest bardzo delikatne, puchate, miękkie i wilgotne dzięki dodaniu białego sera i milky roux (czyli u mnie water roux na mleku). Na długo zachowa świeżość, o ile jej na to pozwolicie i nie zjecie wszystkiego od razu - chociaż to przepis na dużą, familijną blachę. To delikatne ciasto zaplecione ze słodkim serem w środku idealnie wpasuje się w każdą porę roku. Bardzo polecam :)



Składniki na 2 duże strucle:
  • 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/3 szklanki mleka 
  • 2 duże łyżki water roux (2 łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka)
  • 70 g masła
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka smalcu
  • szczypta soli  
Składniki na Cynamonową Kruszonkę:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (lub odrobina więcej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g masła
  
Składniki na Masę Serową:
  • 750 g białego sera półtłustego
  • 2 białka
  •  
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 g proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30 g masła
Przygotować masę serową. Ser zagnieść z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać ciepłe mleko i rozpuszczony ciepły tłuszcz. Przy użyciu ręcznego blendera - zmielić. Dodać białka. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru i połowę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać. Przykryć talerzem lub pokrywką i odstawić na 15-20 min. 
W międzyczasie przygotować water roux. Do garnuszka wsypać 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) i wlać 3/4 szklanki mleka. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencją gęstą kaszkę. Masa powinna być jednolita. Zdjąć z ognia. Przestudzić pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.

Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę cynamonową. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać cynamon - ponownie połączyć składniki.

Wyrośnięte ciasto dobrze zagnieść.
Dno dużej i szerokiej formy (jeśli chcemy piec dwie strucle obok siebie) lub dwie długie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie posypać lekko i równo odrobiną kruszonki.  Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na bardzo długi, raczej wąski placek. Nadzienie podzielić na 6 części. Na każdy placek wyłożyć na środku równomiernie masę serową i złożyć dociskając delikatnie boki i końce (nie zwijać, w środku ma być zamknięty sam ser). Następnie spleść ze sobą 3 części tworząc warkocz. 
Tak samo postąpić z kolejnymi trzema częściami. 

Drożdżowe warkocze umieścić w wybranej formie. Lekko posmarować ciepłym masłem, posypać kruszonką, a następnie przykryć czystą i suchą lnianą ściereczką lub folią spożywczą. 

Odstawić na 40-45 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 60-65 min. Wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min. można ją zdjąć.





Podobne Przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2018/11/drozdzowy-warkocz-z-serem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/czekoladowe-drozdzowe.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html#more
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/babcine-ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/dyniowe-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/05/drozdzowa-strucla-z-marmolada-i-masa.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/05/strucla-z-czarna-porzeczka-i-biaym-serem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-rogaliki-z-serem-i-truskawkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-biaym-serem-i-kruszonka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/lukrowane-drozdzowki-z-serem-jagodami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-budyniem.html


















3 komentarze:

  1. Pani Paulina - moje guru wśród drożdżowych wypieków. Robiłam już nie jedno ciasto z Pani bloga i za każdym razem bylismy zachwyceni smakiem i puszystością, delikatnoscią wypieku. Na pewno to takze zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)