Ciasto idealne do herbaty o każdej porze dnia i o każdej porze roku.
Pyszna, pięknie pachnąca, delikatna drożdżowa strucla z marmoladą i masą serową pod słodką
kruszonką.
Czego chcieć więcej?
Składniki na 2 duże przytulone strucle:
- 80 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 500 g twarogu na sernik
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2/3 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 30 g budyniu waniliowego
- 1/4 szklanki mleka (tyle, aby rozprowadzić budyń)
- Marmolada Różana
- 100 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 1 cukier waniliowy
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia
objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą prostokątną blaszkę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Pod
koniec wyrastania ciasta przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z
połową cukru na białą, puszystą masę. W mleku rozprowadzić budyń. Do
twarogu dodać przygotowane składniki i delikatnie wymieszać. Białka ubić
na sztywno. Następnie dodawać cukier - po trochu, miksować do
rozpuszczenia się kryształków. Dodać do masy serowej i delikatnie
wymieszać. Masa nie będzie bardzo gęsta, ale to w niczym nie
przeszkadza. Po upieczeniu będzie idealna.
Wyrośnięte
Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na
dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek.
Połowę placka marmoladą, a drugą masą
serową (nie jest zbyt gęsta, ale nie martwcie się jak coś wypłynie,
zgęstnieje). Następnie złożyć końcówki placka do środka - z obu stron, a
później całość zwinąć
wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy
wyłożonej papierem do pieczenia. W taki sam sposób postąpić z pozostałym
ciastem. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie.
Odstawić na 15-20 min. do
wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Masło zagnieść z mąką na sypki
proszek. Następnie dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Po tym
czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem i obsypać
kruszonką.
Jak dla mnie to idealne ciasto po niedzielnym obiedzie. Rodzinna duża znikająca blacha :-)
OdpowiedzUsuńOd czasu gdy poznałam przepis w każdy weekend mam na deser strucle z różnym nadzieniem (nutella, ser, marmolada). Dzis piekę z marmoladą i serem wlasnie. Dziekuje
OdpowiedzUsuń