Pyszna i szybka w przygotowaniu propozycja na rodzinny obiad. Kiedy - dobrze Wam już znane - ciasto naleśnikowe "odpoczywa", możecie zająć się przygotowywaniem farszu. Nie byle jakiego ;)
Ten smak poznałam kilka dobrych lat temu, kiedy byłam z przyjaciółkami na wczasach w nadmorskiej Kuźnicy. Zamówiłyśmy w jednej z restauracji właśnie takie naleśniki i od razu przypadły nam do gustu. Mięso mielone w połączeniu z bakłażanem i sosem pomidorowym smakuje wyjątkowo dobrze. Swoje domowe naleśniki posypałam jeszcze żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Dodatek sosu Tzatziki sprawi, że się w nich zakochacie :) Polecam!
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanka mleka 2%
- 3/4 szklanka wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać tylko do połączenia się
składników. Ciasto powinno być jednolite, gładkie. Odstawić pod
przykryciem na 40 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na odrobinę
rozgrzanego oleju (1/2 łyżeczki) - średnia moc palnika, smażenie z
każdej strony po około 40 sekund, do zarumienienia. Podczas smażenia
tych naleśników pomiędzy warstwami ciasta powinny się tworzyć pęcherzyki
powietrza.
Składniki na Farsz:
- 1 duży bakłażan
- 1 płaska łyżeczka jarzynki
- 500 g mięsa mielonego od szynki
- sól
- pieprz
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- żółty ser
Mięso mielone umieścić na patelni i podsmażyć - początkowo na małej mocy palnika. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy woda, którą puściło mięso odparuje zwiększyć moc palnika. Lekko podsmażyć. Przełożyć do miski i zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, wymieszać.
Bakłażana obrać i pokroić w małą / średnią kostkę. Zamarynować w jarzynce. Podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zmięknięcia i zarumienienia. Dodać do mięsa.
Na patelni krótko podsmażyć koncentrat pomidorowy z przetartym pozostałym czosnkiem i szczyptą cukru. Kiedy się zagotuje, mieszając potrzymać na ogniu około 1 min. Podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Połowę sosu dodać do mięsa i bakłażana. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Przestudzić.
Łyżką wykładać farsz na naleśniki, posypać odrobiną żółtego sera i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w w głębszej formie lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240*. Piec około 20 min. Po tym czasie zdjąć folię, polać naleśniki pozostałym sosem. Zapiec przez 10 min. Posypać żółtym serem i podpiec kolejne kilka minut. Najlepiej smakują podane z sosem Tzatzyki.
Składniki na Sos Tzatziki:
Ser ugnieść w misce widelcem, połączyć z jogurtem i dobrze wymieszać. Dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Schłodzić przez min. 30 min. Można podać posypany natką pietruszki.
Jadłam! Są pyszne !
OdpowiedzUsuń