Dzisiaj Dzień Babci więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia tego
najbardziej babcinego ciasta na świecie.
Ciasto Drożdżowe zawsze będzie kojarzyło mi się z jedną z moich kochanych babć.
Kiedy co niedziele przyjeżdżaliśmy do babci na obiad, zawsze na deser czekało ukryte pod lnianą ściereczką, wilgotne, pachnące delikatnie rumem ciasto drożdżowe z masą pysznych rodzynek i rozpływającą się w ustach kruszonką.
Chociaż babcia umiała piec i inne ciasta - nie robiła tego, a nam nigdy, przenigdy jej drożdżowego nie było za wiele. Za każdym razem rozkoszowaliśmy się nim tak jakbyśmy jedli je po raz pierwszy. Moją wersję wzbogaciłam nutą cynamonu. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 300 g rodzynek
- 1 kieliszek rumu
- sok z 1/3 cytryny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 50 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
Uwaga! Dzień wcześniej - rodzynki umieścić w durszlaku i
przepłukać wrzącą wodą. Umieścić rodzynki w miseczce i dodać sok z
cytryny, rum i 1/4 szklanki wody. Wymieszać i przykryć miseczkę
talerzem. Odstawić na całą noc. Rodzynki powinny wchłonąć cały płyn,
gdyby tak się nie stało należny je odcedzić na durszlaku.
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtka, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą tortownicę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Dodać
rodzynki - połączyć składniki. Ciasto przełożyć do formy. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 min. Po 30 minutach posmarować wierzch ciasta ciepłym mlekiem.
Przygotować
kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukry i cynamon -
zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Posypać wyrośnięte ciasto.
Do
nagrzanego piekarnika - 175* - wstawić ciasto drożdżowe. Piec około
55 min. Po 50 min. na blachę której piecze się ciasto w tortownicy wlać 1-2 szklanki wrzącej wody (uwaga!nie wcześniej!). Po 5-10 min. wyjąć ciasto. Natychmiast przykryć całe
ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
Babcia takie piekła :) teraz ja upieklam dla niej i nie wiem czy to dzięki temu przepisowi czy przez to ze to moja babcia stwierdziła że to najlepsze drożdżowe jakie jadła i ze od teraz ja przejmuje pałeczkę. Dlatego bardzo ślicznie dziękuję za ten przepis :) cieplutko pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba,zaraz zaczynam działać.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPo co do ciasta wlewać wody??
OdpowiedzUsuńNie dolewamy wody do ciasta... ale na blaszkę, na której stoi ciasto w formie. Dolewamy na koniec, ciasto będzie bardziej wilgotne.
Usuń