Menu górne

Dżem z Czereśni i Truskawek

W tym roku udało mi się zdobyć na prawdę wielkie i bardzo słodkie czereśnie - aż szkoda byłoby nie zatrzymać odrobiny ich smaku na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Przygotowałam, więc domowy dżem z dużymi kawałkami owoców, który zadowoli wielbicieli zarówno czereśni jak i truskawek. Te drugie owoce puszczają więcej soku, a na tym tylko korzystają czereśnie. Przygotowane z nich przetwory pachną prześlicznie, są bardzo aromatyczne, obłędnie smaczne. To jedno z lepszych połączeń z jakich można przygotować zapasy do swoich spiżarni. Co więcej, takiego dżemu raczej nigdzie nie kupicie :) Owoców nie gotujemy długo, zaledwie kilka minut, dzięki czemu zachowują swój uroczy kształt i letni smak :)

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 kg czereśni (ciemnych, jędrnych, bardzo słodkich np. Kordia, Regina, Tamara)
  • 1 kg truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  •  3 opakowania środka żelującego (takie na 1 kg owoców), stosunek 2:1 lub 3:1
  • 3-4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce)

Owoce umyć, oczyścić, wysuszyć. Każdą czereśnie przekroić na pół i usunąć pestkę. Owoce umieścić w garnku razem z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Zasypać cukrem. Naczynie przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min. 5 godzin. 

W międzyczasie umyć, a następnie wyparzyć słoiczki i pokrywki (trudno mi powiedzieć ile dokładnie, dobrze jest przygotować kilka małych słoiczków (250 ml) i tych średniej wielkości  (500 ml) - po około 5-6 sztuk). Dodać sok z cytryny, wymieszać. Następnie wmieszać do owoców 3 opakowania środka żelującego - dokładnie, cały musi się rozpuścić. Podgrzewać zawartość garnka na niskiej mocy palnika do zagotowania, co jakiś czas zamieszać. Od zagotowania gotować około 2 min., wyłączyć palnik. Natychmiast, wypełnić dżemem pierwszy słoiczek, przetrzeć brzegi i wieczko ręcznikiem papierowym zwilżonym spirytusem, mocno zakręcić, odstawić do góry dnem. Tak samo postąpić z pozostałym dżemem i słoiczkami (w miarę szybko, aby nie obniżyła się temperatura dżemu, to spowoduje, że dżem w słoiku się nie zawekuje). Po około 40 min. można ponownie odwrócić. Całkowicie wystudzony dżem truskawkowy z czereśniami przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

*Jeśli czujecie, że dżem nie jest już tak gorący jak powinien, a zostały Wam ostatnie słoiczki do wypełnienia - wypełnijcie je, bez pokrywki wstawcie na 15-20 sekund do mikrofali (wyłączamy mikrofalę gdy zawartość słoiczka lekko uniesie się do góry), ostrożnie wyjmijcie i natychmiast zakręćcie słoiczek z bardzo gorącym dżemem. Tak jak zawsze - odstawiamy do góry dnem :) 

 


Podobne przepisy:

Naturalna Konfitura Truskawkowa

Sok z Czarnej Porzeczki

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/sok-z-czarnej-porzeczki.html


Powidła Śliwkowe
https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/powida-sliwkowe.html


Rumtopf
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/rumtopf-sezonowe-owoce-w-rumie.html

 
Domowy Dżem Figowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/08/domowy-dzem-figowy.html



Frużelina Malinowa - Owoce w Żelu

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/fruzelina-malinowa-owoce-w-zelu.html


Frużelina Jagodowa
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/fruzelina-jagodowa.html


Frużelina z Czerwonej Porzeczki

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/fruzelina-z-czerwonej-porzeczki.html


Sok z Czerwonej Porzeczki

Sok z Czerwonej Porzeczki

  
Konfitura z Żurawiny

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/konfitura-z-zurawiny.html



Prażone Jabłka Lekko Karmelizowane

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/prazone-jabka-lekko-karmelizowane.html


 
Dżem Rabarbarowo-Bananowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/dzem-rabarbarowo-bananowy.html



Dżem Rabarbarowo-Truskawkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowy.html



Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/syrop-dyniowy.html



Syrop z Dzikiej Róży
http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/syrop-z-rozy.html


  Konfitura Mandarynkowa

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/konfitura-mandarynkowa.html



Konfitura z Płatków Róży

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/konfitura-z-patkow-rozy.html




Domowe Wino z Białych Winogron

http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/domowe-wino-z-biaych-winogron.html


Konfitura z Suszonej Żurawiny

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/konfitura-z-suszonej-zurawiny.html


Dżem z Moreli i Malin 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/dzem-z-moreli-i-malin.html

 

Frużelina Truskawkowa

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/fruzelina-truskawkowa.html




2 komentarze:

  1. Ale cudo! Przepis zapisuję i na pewno jutro zabieram się do pracy. Będzie jeszcze coś z truskawkami na blogu? Z nowości? To kupię od razu więcej 😅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Już jest na blogu - dżem truskawkowy z czerwoną porzeczką :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)