Frużelina czyli Owoce w Żelu - słodka, błyszcząca, o wymarzonej konsystencji,
"jak lekko zastygająca galaretka", bardzo, bardzo truskawkowa... po prostu doskonała!!!
Nie ma chyba lepszego dodatku do chociażby gofrów z bitą śmietaną ... !, ale i lodów, naleśników, serników czy wielu innych słodkości. Bardzo Polecam :)
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 4 szklanki cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Truskawki odszypułkować, umyć. Duże pokroić w ćwiartki lub na pół, małe
można zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać kwasek cytrynowy. Odstawić na 7-8 godzin. Po tym czasie odcedzić. Owoce odłożyć
na bok. Żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, zalać wodą troszkę ponad jej objętość, szybko wymieszać i odstawić na 10 minut. Sok truskawkowy zagotować, potrzymać na ogniu 5 minut, od czasu do czasu
mieszając . Zmniejszyć płomień na najmniejszy. Do gotującego się soku
dodać truskawki. Gotować na małym ogniu 3 minuty - a w tym czasie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w łyżce wody. Dodać do truskawek i energicznie zamieszać. Szybko żelatynę rozpuścić w mikrofali 5-6 sekund, nie doprowadzić do wrzenia! Gotujące się truskawki zdjąć z ognia. Dodać natychmiast płynną żelatynę i dobrze wymieszać. Jak
najszybciej napełniać wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. Dobrze
zakręcić i odstawić do góry dnem. Po około 40-60 minutach odwrócić.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOstatni słoik poszedł do gofrów. W tym roku robię więcej. Dzieki za przepis. Wychodzi konsystencją jak kupna ale smakiem bije ją na głowę
OdpowiedzUsuń