Menu górne

Frużelina Truskawkowa


Cudowna, Pyszna, Najlepsza!!!
Frużelina czyli Owoce w Żelu - słodka, błyszcząca, o wymarzonej konsystencji, 
"jak lekko zastygająca galaretka", bardzo, bardzo truskawkowa... po prostu doskonała!!!
 Nie ma chyba lepszego dodatku do chociażby gofrów z bitą śmietaną ... !, ale i lodów, naleśników, serników czy wielu innych słodkości. Bardzo Polecam :)


Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 4 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Truskawki odszypułkować, umyć. Duże pokroić w ćwiartki lub na pół, małe można zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać kwasek cytrynowy. Odstawić na 7-8 godzin. Po tym czasie odcedzić. Owoce odłożyć na bok. Żelatynę umieścić w niewielkim naczyniu, zalać wodą troszkę ponad jej objętość, szybko wymieszać i odstawić na 10 minut. Sok truskawkowy zagotować, potrzymać na ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Zmniejszyć płomień na najmniejszy. Do gotującego się soku dodać truskawki. Gotować na małym ogniu 3 minuty - a w tym czasie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w łyżce wody. Dodać do truskawek i energicznie zamieszać. Szybko żelatynę rozpuścić w mikrofali 5-6 sekund, nie doprowadzić do wrzenia! Gotujące się truskawki zdjąć z ognia. Dodać natychmiast płynną żelatynę i dobrze wymieszać. Jak najszybciej napełniać wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Po około 40-60 minutach odwrócić.

1 komentarz:

  1. Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni3 lipca 2016 11:22

    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń