Menu górne

Dżem z Moreli i Malin


Przepyszny dżem Malinowy w zupełnie nowej wersji - z dodatkiem Moreli. Smak i zapach jest obłędny. Inspirowałam się tym przepisem. Doskonały sposób na zakończenie sezonu malinowego, a jednocześnie rozpoczęcie śliwkowego ;) Jestem pewna, że takiego dżemu nigdzie nie kupicie, a wykonać i schować do spiżarni kilka słoiczków własnej edycji limitowanej na pewno warto!

Składniki na 5 słoiczków:
  • 1/2 kg moreli
  • 1 duże pudełeczko malin 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • dżemfix
Maliny opłukać, odsączyć z nadmiaru wody. Morele umyć, usunąć pestki, pokroić na pół lub w ćwiartki. Połączyć z malinami, zasypać cukrem, dodać kwasek i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie wmieszać dżemfix i zagotować (najlepiej zrobić to według przepisu na opakowaniu). Napełnić wyparzone słoiczki, zakręcić i natychmiast odwrócić do góry dnem. Po około 20 minutach odwrócić ponownie, nakrętka powinna być już wklęsła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz