Menu górne

Sok z Czerwonej Porzeczki


Każdego roku, latem taki sok robiła moja kochana babcia. Razem z nią zbierałam w ogrodzie czerwone owoce porzeczki, z których przygotowywała później pyszny, słodko-kwaśny sok. Rozcieńczało się go z wodą, (to właściwie syrop) był pyszny, doskonały, orzeźwiający... To z całą pewnością mój ulubiony domowy sok. Jeśli macie w ogródku krzaki czerwonych porzeczek - nawet się nie zastanawiajcie, a jeśli nie - spróbuje kupić trochę tych owoców i przygotować chociaż jedną buteleczkę, aby schować w niej tą wyjątkową odrobinę lata. Bardzo polecam!




Składniki na 7 litrów soku:
- 2 duże garnki owoców czerwonej porzeczki (zebrałam owoce z 5 krzaków, nie wiem ile to dokładnie kg ;)
- 3 szklanki cukru

Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą. Owoce można zostawić na gałązkach. Partiami (ja robiłam na dwa razy) umieścić owoce w specjalnym garnku do przygotowywania soków. Gotować około 1-2 godzin, co jakiś czas spuszczając sok do innego garnka. Kiedy w garnku zostaną sam skórki i gałązki - usunąć je i włożyć kolejną partię i tak do wyciśnięcia wszystkich owoców. Uzyskany sok zagotować z cukrem. Przelewać do wyparzonych buteleczek, zakręcić i postawić do góry dnem. Otrzymany sok rozcieńcza się z wodą :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz