Konfitura z truskawek to coś co uwielbiam, taka odrobina lata
zamknięta w słoiczku. Najlepsza oczywiście domowa. W odróżnieniu od
dżemu - tutaj tradycyjnie długo gotujemy owoce w całości ze sporą
ilością cukru - najlepiej rozłożyć ten proces na dwa-trzy dni. Konfitura
ma piękny, intensywny kolor, jest gęsta, smarowna, tak mocno
truskawkowa..... :) Nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć w
domowej spiżarni..
Składniki:
- 3 kg truskawek
- + 500 g truskawek (po 2-3 dniach dodajemy dopiero dodatkowe 500 g, można taką ilość dokupić później, aby były świeże, lub pominąć całkowicie ten etap)
- 4 łyżki soku z cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego (dla utrwalenia koloru)
- 1 kg cukru
- + 4-5 łyżek cukru (jeśli dodajemy dodatkowe 500 g truskawek)
Około 3 kg truskawek odszypułkować,
umyć. Umieścić owoce w garnku, zasypać
cukrem, przykryć i odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce (można nawet do lodówki). Po tym czasie truskawki puszczą dużo soku.
Garnek należy umieścić na palniku - gotować na minimalnej mocy palnika, z lekko chyloną pokrywką przez około 3 godziny, co jakiś czas zamieszać. Pod koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny. Odstawić.
Drugiego dnia ponownie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Odstawić.
Trzeciego dnia przygotować słoiczki i przykrywki - dobrze umyć, wyparzyć, wysuszyć.
Konfiturę ponownie doprowadzić do zawrzenia i gotować na minimalnej mocy palnika - już bez pokrywki - przez około 1-2 godziny, lub krócej/dłużej - często mieszając. Konfitura powinna być gęstawa, błyszcząca. Dodać 500 g pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek, 4-5 łyżek cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować około 10-15 min., tutaj zależy nam aby dodane truskawki się nie rozpadły i nie zmieniły koloru. Natychmiast napełnić konfiturą wyparzone słoiczki do 4/5 wysokości, przetrzeć brzegi słoiczków i wieczka spirytusem, zakręcić i
odstawić do góry dnem. Po 1 godzinie ponownie odwrócić.
Podobne przepisy:
Sok z Czarnej Porzeczki
Powidła Śliwkowe
Rumtopf
Domowy Dżem Figowy
Frużelina Jagodowa
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Sok z Czerwonej Porzeczki
Konfitura z Żurawiny
Prażone Jabłka Lekko Karmelizowane
Dżem Rabarbarowo-Bananowy
Dżem Rabarbarowo-Truskawkowy
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Będę robić :) Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńZrobione, trochę zostawiłam w miseczce do podjadania. Rewelacyjna !!!
OdpowiedzUsuńTeż tak zawsze robię :D Cieszę się bardzo, pozdrawiam!
UsuńUwielbiam Twojego bloga. znajduję tu wiele pyszności.
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA NA ŁATWY PRZEIPS MOŻE WYPRÓBUJĘ.
OdpowiedzUsuń