Zdrowa, słodka, pyszna domowa konfitura z żurawiny. Idealna do mięs, serów, a przede wszystkim oscypków ;) Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków.
Składniki na 7-8 słoiczków:
- 700 g suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda (opcjonalnie)
Żurawinę sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odcedzić. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem tylko do przykrycia. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 10 godz., a najlepiej całą noc do napęcznienia. Następnie przełożyć zawartość miski do garnka z nieprzywierającym dnem. Zagotować. Dodać cukier i gotować około 20 min. co jakiś czas mieszając. Dodać rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę. Energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturą napełniać wyparzone słoiczki. Lekko zakręcić. W drugim garnku zagotować wodę. Włożyć na dno lnianą ściereczkę, a na niej ułożyć słoiki z konfiturą. Wekować na małym ogniu około 10 min. Wyjąć i dokręcić konfiturę. Odwrócić do góry dnem. Po około 1 godz. ponownie odwrócić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Idealna do mięs i serów, doskonale pasuje chociażby do oscypków o każdej porze roku ;)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)