Menu górne

Konfitura z Suszonej Żurawiny


Zdrowa, słodka, pyszna domowa konfitura z żurawiny. Idealna do mięs, serów, a przede wszystkim oscypków ;) Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. 
Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków.



Składniki na 7-8 słoiczków:
  • 700 g suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda (opcjonalnie)
Żurawinę sparzyć wrzątkiem na durszlaku. Odcedzić. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem tylko do przykrycia. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć talerzem i odstawić na 10 godz., a najlepiej całą noc do napęcznienia. Następnie przełożyć zawartość miski do garnka z nieprzywierającym dnem. Zagotować. Dodać cukier i gotować około 20 min. co jakiś czas mieszając. Dodać  rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę. Energicznie wymieszać i zagotować. Gorącą konfiturą napełniać wyparzone słoiczki. Lekko zakręcić. W drugim garnku zagotować wodę. Włożyć na dno lnianą ściereczkę, a na niej ułożyć słoiki z konfiturą. Wekować na małym ogniu około 10 min. Wyjąć i dokręcić konfiturę. Odwrócić do góry dnem. Po około 1 godz. ponownie odwrócić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Idealna do mięs i serów, doskonale pasuje chociażby do oscypków o każdej porze roku ;)


Zobacz także:


http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/konfitura-z-zurawiny.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)