Menu górne

Frużelina Jagodowa


Obok truskawek, jagody to dla mnie kwintesencja lata. W sezonie na te piękne, zdrowe czarne, leśne owoce warto przygotować z nich kilka słoiczków frużeliny. Gęsty owocowy sos nadaje się idealnie do naleśników, lodów, deserów, a przede wszystkim gofrów. Zimą czy latem - zawsze znajdzie swoje wykorzystanie :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na 4 słoiczki:
  • 1,5 l jagód
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka cukru (lub mniej)
  • malutka szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. 
Odstawić na 10 min. Jagody zasypać cukrem z kwaskiem. Wymieszać i zagotować w garnuszku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w malutkiej ilości wody (najpierw wykorzystać 1 łyżkę mąki - jeśli powstanie gęstawy sos, nie dodawać kolejnej łyżki) - dodać do jagód i energicznie wymieszać. 
Doprowadzić do zagotowania pracując dalej na najmniejszej mocy palnika.  
Dodać żelatynę i natychmiast zdjąć naczynie z palnika. Dobrze wymieszać i od razu napełniać wyparzone słoiczki. Zakręcić i odstawić do góry dnem na 1 godzinę. Ponownie odwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.



 Idealnie pasuje do:

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/gofry-na-maslance.html


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/gofry-lekkie-i-chrupiace.html



http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/gofry-belgijskie-na-drozdzach.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodowe-niebo-z-kremem-biaa-czekolada.html

3 komentarze:

  1. Czy można użyć żelatyny deserowe lub fix żelujący

    OdpowiedzUsuń
  2. Żelatyny deserowej NIE! ona jest tylko do kremów, podobnie z fixem. Chyba że chodzi o żelfix/dżem fix to można ale wtedy wyjdzie dżem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiła z godnie z przepisem wysztko wyszło super już planuje zrobić ciasto z pani przepisu z tym kremem z białą czekolada a chciałam użyć tego do dżemu dobrze że się wstrzymała hehe

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)