Obok truskawek, jagody to dla mnie kwintesencja lata. W sezonie na te piękne, zdrowe czarne, leśne owoce warto przygotować z nich kilka słoiczków frużeliny. Gęsty owocowy sos nadaje się idealnie do naleśników, lodów, deserów, a przede wszystkim gofrów. Zimą czy latem - zawsze znajdzie swoje wykorzystanie :) Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na 4 słoiczki:
- 1,5 l jagód
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka cukru (lub mniej)
- malutka szczypta kwasku cytrynowego
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia.
Odstawić na 10 min. Jagody zasypać cukrem z kwaskiem. Wymieszać i zagotować w garnuszku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w malutkiej ilości wody (najpierw wykorzystać 1 łyżkę mąki - jeśli powstanie gęstawy sos, nie dodawać kolejnej łyżki) - dodać do jagód i energicznie wymieszać.
Doprowadzić do zagotowania pracując dalej na najmniejszej mocy palnika.
Dodać żelatynę i natychmiast zdjąć naczynie z palnika. Dobrze wymieszać i od razu napełniać wyparzone słoiczki. Zakręcić i odstawić do góry dnem na 1 godzinę. Ponownie odwrócić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Idealnie pasuje do:
Czy można użyć żelatyny deserowe lub fix żelujący
OdpowiedzUsuńŻelatyny deserowej NIE! ona jest tylko do kremów, podobnie z fixem. Chyba że chodzi o żelfix/dżem fix to można ale wtedy wyjdzie dżem.
OdpowiedzUsuńZrobiła z godnie z przepisem wysztko wyszło super już planuje zrobić ciasto z pani przepisu z tym kremem z białą czekolada a chciałam użyć tego do dżemu dobrze że się wstrzymała hehe
OdpowiedzUsuń