Menu górne

Śmietanowiec na Ciastkach Hit z Musem Truskawkowo-Jagodowym i Galaretką



Przy tym cieście bardzo się nie napracujecie, ale efekt końcowy z pewnością zaskoczy Wasze 
kubki smakowe :) 
Ciasto bez pieczenia z bardzo chrupiącym ciasteczkowym spodem 
- a to dzięki użyciu ciastek typu markizy. 
Do tego delikatna bita śmietana, słodki mus truskawkowo-jagodowy i galaretka. 
Ciasto jest lekkie, podzielne, łatwo się kroi, a co najważniejsze jest po prostu pyszne :)

Składniki:
  • 1 opakowanie Ciastek Hit (użyłam czekoladowych, ale idealne będą i jagodowe, śmietankowe lub truskawkowe)
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 5-6 łyżek cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny deserowej 
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 400 g truskawek + 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka jagodowa (na 500 ml wody)
  • jagody / borówki do ozdoby
Dno i boki prostokątnej formy ( z odpinanymi brzegami) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. 
Truskawki zblendować na mus z 1-2 łyżkami cukru. Żelatynę spożywczą zalać wodą tylko do przykrycia i odstawić na 10 min. do napęcznienia. Galaretkę zalać 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać i przestudzić.
Do musu truskawkowego dodać rozpuszczoną w mikrofali żelatynę (podgrzewamy 4-5 s., aby się nie zagotowała) i natychmiast zblendować. Następnie dodać 1/2 przestudzonej, ale nadal płynnej galaretki jagodowej. Połączyć. Na chwilę odstawić do lodówki - pilnując, aby nie stężał, a zgęstniał.
Dno formy wyłożyć ciastkami hit. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier (próbować, powinna być przecież słodka, paradoksalnie zbyt mało słodka stanie się mdła, ale o przesłodzenie też tu nie chodzi :) Następnie dodać żelatynę deserową - zmiksować do połączenia się składników. Na ciastka wyłożyć połowę śmietanki, wyrównać. Łyżką wykładać gęsty mus tworząc "wysoką" kratkę / paski wzorek na powierzchni bitej śmietany. Wstawić ciasto do lodówki na 10 min. Po tym czasie mus powinien już stężeć. Przełożyć pozostałą bita śmietanę i wyrównać. Wierzch udekorować jagodami lub borówkami - lekko powciskać w śmietanę. Ostrożnie przy użyciu łyżki przelać połowę pozostałej tężejącej galaretki (aby tworzyła bardzo cieniutką warstwę). Schłodzić przez 5 min, po czym przelać pozostałą galaretkę. Schłodzić ciasto przez min. 5-6 godzin (a najlepiej pozostawić w formie zawiniętej folią na całą noc). 
Uwaga! Ciastka na spodzie pozostaną chrupiące, nie miękną (jeśli chcemy miękki spód - zastępujemy herbatnikami lub petitkami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)