W tym serniku każdy znajdzie coś dla siebie :)
Dwie warstwy piaskowego ciasta ucieranego, herbatnikowy spód, słodki dżem truskawkowy i masa serowo-śmietankowa - na zimno.
Uroku dodaje galaretka z truskawkami. Polecam!
Składniki na Ciasto Ucierane:
- 200 g masła
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- szczypta soli
- 4 paczuszki herbatników (tylko do wyłożenia na dno formy)
- dżem truskawkowy (tutaj przepis)
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia połączyć, przesiać i odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać olej i sól,
zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem
dobrze łącząc składniki. Dodawać powoli, na zmianę przesiane suche
składniki. Krótko miksować na
najniższych obrotach miksera lub połączyć szpatułką. Dno kwadratowej formy z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, boki wymiarować lekko masłem. Przełożyć
masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec 50-55 min. do tzw.
suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. Przekroić na pół (spód może być
grubszy). Formę wyczyścić, na dnie ułożyć warstwę herbatników, a następnie posmarować je dżemem truskawkowym. Przykryć pierwszym płatem ciasta.
- 600 g dobrych, prawdziwych serków/twarożków homogenizowanych waniliowych (gęstych, nie tych popularnych od "małego głoda" :p)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny + mleko
Jajka dobrze umyć. Sparzyć wrzątkiem. Osuszyć. Żelatynę zalać mlekiem
tylko do przykrycia. Zamieszać. Odstawić na 10 minut.
Żółtka ubić na puch z 2 łyżkami
cukru. Serki homogenizowane umieścić w misie miksera. Żelatynę rozpuścić
w mikrofali (nie zagotować!) i dodać do twarożków wprost pod obroty miksera. Gęste, dobrze ubite żółtka wmieszać do masy serkowej. Białka ubić na
sztywną pianę - na koniec dodać 1-2 łyżki cukru. Wmieszać do masy i
wyłożyć większość masy na ciasto - wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę masy serowej. Odstawić do lodówki na min. 30 min. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Połowę lekko tężejącej galaretki wylać na serową masę. Ułożyć pokrojone w plasterki truskawki (mrożone - bez rozmrażania, przepołowieone). Odstawić na chwilę do lodówki, aby szybciej stężała. Wyjąć i przelać resztę galaretki. Schłodzić przez min. 5-6 godzin. Wierzch można udekorować bitą śmietaną.
W sam raz na letnie upały, rozpływa się w ustach:) Rewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuń