Chrupiący Chleb? Proszę bardzo :)
Przepyszny domowy chleb o bardzo, bardzo, bardzo chrupiącej, twardej skórce.
Przepyszny domowy chleb o bardzo, bardzo, bardzo chrupiącej, twardej skórce.
Taki efekt uzyskuje się poprzez posmarowanie mączną mieszanką bochenka tuż przed umieszczeniem na gorącej blasze i włożeniem do piekarnika. Środek ma zwarty, miękki. Chlebek na długo zachowuje świeżość dzięki dodaniu płatków owsianych i użyciu water-roux (metoda tang zhong).
Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, dlatego tak trudno powstrzymać się przed ukrojeniem jeszcze gorącej kromki. Jeśli już musimy - najlepiej kroić ostrym nożem. Gorący chleb, jak też każde ciasto, jest jeszcze mało zwarty, kruszy się. Po za tym szybciej schnie, a zależy nam na zatrzymaniu do wystudzenia wilgoci w środku. Ale czy gorący chleb z prawdziwym masłem nie jest tego wart? ;)
Po wystudzeniu kroi się perfekcyjnie zarówno nożem jak i na krajalnicy. U mnie w domu - oczywiście - kroiliśmy jeszcze gorący, co widać na zdjęciach :) Chleb jest najlepszy w pierwszy dzień, na drugi skórka traci na chrupkości. Myślę, że to przez płatki owsiane - za to dzięki nim smakuje tak samo świeżo :) Coś za coś ;) Polecam!
Składniki na 1 bardzo długi bochenek chleba:
- 6 szklanek mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 40 g masła
- 3/4 szklanki płatków owsianych + woda
- 25 g mąki chlebowej
- 1/2 szklanki wody
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki chlebowej
- szczypta soli
Drożdże,
cukier i ciepłe mleko umieścić w miseczce i wymieszać. Na chwilkę
odstawić i w tym czasie przesiać mąkę do dużej miski. Dodać sól, wlać
ciepłą, przegotowaną wodę i dodać rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Po chwili dodać water roux, zagnieść.
Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub
mikserem z odpowiednimi końcówkami około 10-15 min. Ja wyrabiałam
ręcznie. Ciasto powinno być pulchne, jednolite, lśniące, elastyczne i
łatwo odchodzić od rąk. Przykryć miskę talerzem lub lnianą ściereczką i
odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie, pod bieżącą wodą wypłukać płatki owsiane z "mączki".
Odcedzić. Przełożyć do garnuszka, zalać do przykrycia wodą i gotować
około 4-5 min., aż napęcznieją. Odcedzić na sitku lub gęstym durszlaku i
przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć na durszlak i odstawić, do czasu pozbycia się nadmiaru wody.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek
wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo
odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować
bochenek. Przełożyć go na papier do pieczenia, a następnie umieścić w keksówce, przykryć lnianą ściereczką lub owinąć folią i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230* razem z blaszką na której będzie pieczony chleb. Przygotować pomadę.
W garnuszku połączyć wszystkie składniki i zagotować cały czas mieszając. Ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę z piekarnika i natychmiast delikatnie
przełożyć na nią chleb (umieszczony na papierze do pieczenia - chwytamy
za papier, wyciągamy z keksówki). Gorącą pomadą należy obficie posmarować cały bochenek - wierzch i boki (przed posmarowaniem można ponacinać wierzch - ja tego nie robiłam, sam popękał i wygląda bardziej domowo). Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 230* i piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć
temperaturę do 200-190* i piec chleb 20-30 min. do preferowanego
zarumienienia.
Wyjąć i najlepiej - chociaż to trudne - przestudzić przed krojeniem ;)
Chciałabym się doradzić nigdy jeszcze nie piekłam chleba i nie wiem czy by poradziła wyrobić ciasto bez miksera ręcznie który chleb poleci mi Pani jak na pierwszy raz i czy tu dajemy całe te water roux które wyjdzie pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak cały water roux. Wszystkie chlebki mi smakują. Może Pani zacząć od tego. Polecam też te z czosnkiem i masłem lub pieczarkami.
UsuńA czy próbowała pani robić ten chlebek pół na pół z mąki zbytniej pelnozarnistej
OdpowiedzUsuń