Menu górne

Chleb Pszenno-Owsiany z Bardzo Chrupiącą Skórką



Chrupiący Chleb? Proszę bardzo :) 
Przepyszny domowy chleb o bardzo, bardzo, bardzo chrupiącej, twardej skórce. 
Taki efekt uzyskuje się poprzez posmarowanie mączną mieszanką bochenka tuż przed umieszczeniem na gorącej blasze i włożeniem do piekarnika. Środek ma zwarty, miękki. Chlebek na długo zachowuje świeżość dzięki dodaniu płatków owsianych i użyciu water-roux (metoda tang zhong). 
Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, dlatego tak trudno powstrzymać się przed ukrojeniem jeszcze gorącej kromki. Jeśli już musimy - najlepiej kroić ostrym nożem. Gorący chleb, jak też każde ciasto, jest jeszcze mało zwarty, kruszy się. Po za tym szybciej schnie, a zależy nam na zatrzymaniu do wystudzenia wilgoci w środku. Ale czy gorący chleb z prawdziwym masłem nie jest tego wart? ;) 
Po wystudzeniu kroi się perfekcyjnie zarówno nożem jak i na krajalnicy. U mnie w domu - oczywiście - kroiliśmy jeszcze gorący, co widać na zdjęciach :)  Chleb jest najlepszy w pierwszy dzień, na drugi skórka traci na chrupkości. Myślę, że to przez płatki owsiane - za to dzięki nim smakuje tak samo świeżo :) Coś za coś ;) Polecam! 


Składniki na 1 bardzo długi bochenek chleba:
  • 6 szklanek mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki płatków owsianych + woda
Składniki na Water-Roux:
  • 25 g mąki chlebowej
  • 1/2 szklanki wody
Składniki na Pomadę do posmarowania Chleba:
  •  100 ml wody
  • 1 łyżka mąki chlebowej
  • szczypta soli
Przygotować Water Roux. Wodę i mąkę umieścić w garnuszku i wymieszać. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do zgęstnienia. Powinna przypominać gęstą śmietanę. Zdjąć z ognia. Przestudzić.

Drożdże, cukier i ciepłe mleko umieścić w miseczce i wymieszać. Na chwilkę odstawić i w tym czasie przesiać mąkę do dużej miski. Dodać sól, wlać ciepłą, przegotowaną wodę i dodać rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto.  Po chwili dodać water roux, zagnieść. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami około 10-15 min. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto powinno być pulchne, jednolite, lśniące, elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykryć miskę talerzem lub lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
 W międzyczasie, pod bieżącą wodą wypłukać płatki owsiane z "mączki". Odcedzić. Przełożyć do garnuszka, zalać do przykrycia wodą i gotować około 4-5 min., aż napęcznieją. Odcedzić na sitku lub gęstym durszlaku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć na durszlak i odstawić, do czasu pozbycia się nadmiaru wody.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować bochenek. Przełożyć go na papier do pieczenia, a następnie umieścić w keksówce, przykryć lnianą ściereczką lub owinąć folią i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230* razem z blaszką na której będzie pieczony chleb. Przygotować pomadę. 
W garnuszku połączyć wszystkie składniki i zagotować cały czas mieszając. Ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę z piekarnika i natychmiast delikatnie przełożyć na nią chleb (umieszczony na papierze do pieczenia - chwytamy za papier, wyciągamy z keksówki). Gorącą pomadą należy obficie posmarować cały bochenek - wierzch i boki (przed posmarowaniem można ponacinać wierzch - ja tego nie robiłam, sam popękał i wygląda bardziej domowo). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* i piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200-190* i piec chleb 20-30 min. do preferowanego zarumienienia. 
Wyjąć i najlepiej - chociaż to trudne - przestudzić przed krojeniem ;)
 

3 komentarze:

  1. Chciałabym się doradzić nigdy jeszcze nie piekłam chleba i nie wiem czy by poradziła wyrobić ciasto bez miksera ręcznie który chleb poleci mi Pani jak na pierwszy raz i czy tu dajemy całe te water roux które wyjdzie pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak cały water roux. Wszystkie chlebki mi smakują. Może Pani zacząć od tego. Polecam też te z czosnkiem i masłem lub pieczarkami.

      Usuń
  2. A czy próbowała pani robić ten chlebek pół na pół z mąki zbytniej pelnozarnistej

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)