
Chrupiący Chleb? Proszę bardzo :) 
Przepyszny domowy chleb o bardzo, bardzo, bardzo chrupiącej, twardej skórce.
Przepyszny domowy chleb o bardzo, bardzo, bardzo chrupiącej, twardej skórce.
Taki efekt uzyskuje się poprzez posmarowanie mączną mieszanką bochenka tuż przed umieszczeniem na gorącej blasze i włożeniem do piekarnika. Środek ma zwarty, miękki. Chlebek na długo zachowuje świeżość dzięki dodaniu płatków owsianych i użyciu water-roux (metoda tang zhong). 
Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, dlatego tak trudno powstrzymać się przed ukrojeniem jeszcze gorącej kromki. Jeśli już musimy - najlepiej kroić ostrym nożem. Gorący chleb, jak też każde ciasto, jest jeszcze mało zwarty, kruszy się. Po za tym szybciej schnie, a zależy nam na zatrzymaniu do wystudzenia wilgoci w środku. Ale czy gorący chleb z prawdziwym masłem nie jest tego wart? ;) 
Po wystudzeniu kroi się perfekcyjnie zarówno nożem jak i na krajalnicy. U mnie w domu - oczywiście - kroiliśmy jeszcze gorący, co widać na zdjęciach :)  Chleb jest najlepszy w pierwszy dzień, na drugi skórka traci na chrupkości. Myślę, że to przez płatki owsiane - za to dzięki nim smakuje tak samo świeżo :) Coś za coś ;) Polecam! 

Składniki na 1 bardzo długi bochenek chleba:
- 6 szklanek mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 40 g masła
- 3/4 szklanki płatków owsianych + woda
- 25 g mąki chlebowej
- 1/2 szklanki wody
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki chlebowej
- szczypta soli
Drożdże,
 cukier i ciepłe mleko umieścić w miseczce i wymieszać. Na chwilkę 
odstawić i w tym czasie przesiać mąkę do dużej miski. Dodać sól, wlać 
ciepłą, przegotowaną wodę i dodać rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto.  Po chwili dodać water roux, zagnieść.
Stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub 
mikserem z odpowiednimi końcówkami około 10-15 min. Ja wyrabiałam 
ręcznie. Ciasto powinno być pulchne, jednolite, lśniące, elastyczne i 
łatwo odchodzić od rąk. Przykryć miskę talerzem lub lnianą ściereczką i 
odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
 W międzyczasie, pod bieżącą wodą wypłukać płatki owsiane z "mączki". 
Odcedzić. Przełożyć do garnuszka, zalać do przykrycia wodą i gotować 
około 4-5 min., aż napęcznieją. Odcedzić na sitku lub gęstym durszlaku i
 przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć na durszlak i odstawić, do czasu pozbycia się nadmiaru wody.
 Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek 
wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo 
odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować 
bochenek. Przełożyć go na papier do pieczenia, a następnie umieścić w keksówce, przykryć lnianą ściereczką lub owinąć folią i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230* razem z blaszką na której będzie pieczony chleb. Przygotować pomadę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Dodać odcedzone (bez jakiejkolwiek 
wody) płatki owiane. Zagnieść ciasto. Powinno być jednolite, łatwo 
odchodzić od rąk. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i uformować 
bochenek. Przełożyć go na papier do pieczenia, a następnie umieścić w keksówce, przykryć lnianą ściereczką lub owinąć folią i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230* razem z blaszką na której będzie pieczony chleb. Przygotować pomadę.  W garnuszku połączyć wszystkie składniki i zagotować cały czas mieszając. Ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę z piekarnika i natychmiast delikatnie 
przełożyć na nią chleb (umieszczony na papierze do pieczenia - chwytamy 
za papier, wyciągamy z keksówki). Gorącą pomadą należy obficie posmarować cały bochenek - wierzch i boki (przed posmarowaniem można ponacinać wierzch - ja tego nie robiłam, sam popękał i wygląda bardziej domowo). Wstawić do 
piekarnika nagrzanego do 230* i piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć 
temperaturę do 200-190* i piec chleb 20-30 min. do preferowanego 
zarumienienia.
W garnuszku połączyć wszystkie składniki i zagotować cały czas mieszając. Ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę z piekarnika i natychmiast delikatnie 
przełożyć na nią chleb (umieszczony na papierze do pieczenia - chwytamy 
za papier, wyciągamy z keksówki). Gorącą pomadą należy obficie posmarować cały bochenek - wierzch i boki (przed posmarowaniem można ponacinać wierzch - ja tego nie robiłam, sam popękał i wygląda bardziej domowo). Wstawić do 
piekarnika nagrzanego do 230* i piec 15 min., po tym czasie zmniejszyć 
temperaturę do 200-190* i piec chleb 20-30 min. do preferowanego 
zarumienienia.  
 
Chciałabym się doradzić nigdy jeszcze nie piekłam chleba i nie wiem czy by poradziła wyrobić ciasto bez miksera ręcznie który chleb poleci mi Pani jak na pierwszy raz i czy tu dajemy całe te water roux które wyjdzie pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak cały water roux. Wszystkie chlebki mi smakują. Może Pani zacząć od tego. Polecam też te z czosnkiem i masłem lub pieczarkami.
UsuńA czy próbowała pani robić ten chlebek pół na pół z mąki zbytniej pelnozarnistej
OdpowiedzUsuń