Bardzo zdrowy, intensywny w smaku i orzeźwiający nawet w najbardziej gorące dni - sok z owoców czarnej porzeczki. Słodko-kwaśny jest bazą do przygotowania chłodzącego napoju, najlepiej smakuje z dodatkiem wody zwykłej lub gazowanej i dużą ilością kostek lodu. Taki sok wykorzystuję również do przygotowania domowego kisielu, galaretki, czy frużeliny do gofrów, a nawet znajdzie swoje miejsce podczas przygotowywania ciasta (więcej o tym w przepisie). Zimą można z niego zrobić kompot. Zastosowań ma tak wiele jak cennych witamin i minerałów: bogactwo witaminy C i potasu!
Jeśli macie w ogródku czarne porzeczki lub ugina się od nich Wasz pobliski rynek - koniecznie spróbujcie.
- owoce czarnej porzeczki - około połowy 5 litrowego garnka
- 1,5 szklanki cukru - mniej lub więcej
- 2 szklanki wody
Owoce czarnej porzeczki umyć i umieścić w garnku. Dolać 2 szklanki wody, zagotować. Posłodzić cukrem - tyle ile chcecie, najlepiej spróbować pamiętając, że gotowy dok będzie spożywany w postaci rozcieńczanej z wodą. Gotować około 5 minut na niskiej mocy palnika, pod pokrywką. Odstawić na 4 godziny. Następnie zawartość garnka przelać przez sito i dobrze odcisnąć owoce - ja pomagam sobie łyżką lub ugniataczką do ziemniaków. Czysty sok ponownie zagotować, a następnie wrzący przelewać przez lejek do wyparzonych czystych butelek lub słoików. Natychmiast zakręcić i odstawić do góry dnem. Po 1 godzinie można już ponownie odwrócić butelki.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 2 lat. Sok jest bardzo intensywny, najlepiej smakuje z dodatkiem kostek lodu i zimnej wody gazowanej lub zwykłej :) Można także użyć go jako bazy na kompot lub do przygotowania kisielu, galaretki, frużeliny.
Nadaje się nawet do ciasta - poniżej przykład z użyciem soku z czerwonej porzeczki.
Podobne przepisy:
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Porzeczki w Soku Własnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)