Jeśli znudziły Wam się tradycyjne gotowane ziemniaki, frytki, czy puree - mam dla Was pomysł na ich nową odsłonę. Ziemniaki z piekarnika w moim wykonaniu już znacie (tutaj przepis).
Jednak dziś poszłam o krok dalej. Ziemniaki razem ze skórą ponacinałam i wypełniłam intensywnym w smaku boczkiem, na wzór słynnych, szwedzkich ziemniaków Hasselback. Całość zapiekłam z cebulą i mozzarellą w towarzystwie czosnku, lubczyku i natki. Nad brytfanką, na kratce - w tym samym czasie - opiekały się także roladki z kurczaka wypełnione czosnkowym masłem, które skapywało wprost na pieczone ziemniaki, których wierzch stawał się coraz bardziej chrupiący. Obiad podałam z Sałatą i śmietaną na słodko.
To sycąca, przepyszna i łatwa do przygotowania propozycja na danie z bardzo powszechnych składników w niebanalnym wydaniu. Soczysta pierś, aromatyczne ziemniaki i rewelacyjnie pasująca do boczku, orzeźwiająca całość- śmietana z sałatą. Polecam!
- 4 filety z kurczaka, pojedyncze
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka złocistego
- 1 łyżka masła
Filety rozciąć w poprzek prawie do samego końca, każdego z nich rozłożyć i lekko utłuc. Delikatnie natrzeć przyprawą do kurczaka ni naruszając struktury mięsa. Na środku każdego fileta wyłożyć porcję miękkiego masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zwinąć jak naleśnik. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- 8 dużych, młodych ziemniaków ze skórką
- kawałek boczku wędzonego, parzonego
- 1 cebula
- 125 g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- sól
- odrobina oliwy
- 1 łyżeczka masła
- świeży lubczyk i natka pietruszki
Ziemniaki ze skórką dokładnie wyszorować, opłukać pod bieżącą wodą.
Każdego ziemniaka, kolejno ponacinać do 3/4 głębokości nie do samego końca! Można pomóc sobie układając ziemniaki pomiędzy drewnianymi patyczkami np. od łyżki czy łopatki. W ten sposób nie przetniemy ziemniaka na wylot - nóż napotka opór ;) W ponacinane miejsca powkładać plasterki boczku. Ziemniaki ułożyć w brytfance wysmarowanej lekko oliwą. Na każdego ziemniaka zetrzeć odrobinę masła, posolić. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, funkcja góra-dół, na 45 min - 220*. Po tym czasie folię można usunąć. Przełączyć piekarnik na górne przypiekanie i przez 10 min. szybko zrumienić wierzch ziemniaków w temperaturze 250*. Następnie pomiędzy ziemniaki dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Piekarnik ponownie przełączyć na funkcję góra-dół, nadal 250*.
Nad ziemniakami umieścić kratkę, a na niej ułożyć roladki z kurczaka. Piec całość około 15 min. W międzyczasie mozzarellę zagnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ostrożnie wysunąć brytfankę spod kratki i na każdego ziemniaka wyłożyć porcję mozzarelli. Zapiekać kolejne 15 min. Koniecznie przed podaniem posypać ziemniaki posiekaną natką lub lubczykiem. Podałam z sałatą i śmietaną.
Każdego ziemniaka, kolejno ponacinać do 3/4 głębokości nie do samego końca! Można pomóc sobie układając ziemniaki pomiędzy drewnianymi patyczkami np. od łyżki czy łopatki. W ten sposób nie przetniemy ziemniaka na wylot - nóż napotka opór ;) W ponacinane miejsca powkładać plasterki boczku. Ziemniaki ułożyć w brytfance wysmarowanej lekko oliwą. Na każdego ziemniaka zetrzeć odrobinę masła, posolić. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, funkcja góra-dół, na 45 min - 220*. Po tym czasie folię można usunąć. Przełączyć piekarnik na górne przypiekanie i przez 10 min. szybko zrumienić wierzch ziemniaków w temperaturze 250*. Następnie pomiędzy ziemniaki dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Piekarnik ponownie przełączyć na funkcję góra-dół, nadal 250*.
Nad ziemniakami umieścić kratkę, a na niej ułożyć roladki z kurczaka. Piec całość około 15 min. W międzyczasie mozzarellę zagnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ostrożnie wysunąć brytfankę spod kratki i na każdego ziemniaka wyłożyć porcję mozzarelli. Zapiekać kolejne 15 min. Koniecznie przed podaniem posypać ziemniaki posiekaną natką lub lubczykiem. Podałam z sałatą i śmietaną.
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 250 ml śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
Sałatę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
Następnie poszarpać lub poszatkować ostrym nożem i umieścić w miseczce.
Zimną śmietanę wymieszać z cukrem. Tuż przed podaniem polać śmietanką sałatę, delikatnie wymieszać.
Następnie poszarpać lub poszatkować ostrym nożem i umieścić w miseczce.
Zimną śmietanę wymieszać z cukrem. Tuż przed podaniem polać śmietanką sałatę, delikatnie wymieszać.
Podobne przepisy:
Pieczone Ziemniaki z Piekarnika
Jutro będą moje 😋
OdpowiedzUsuń