Menu górne

Zapiekane Ziemniaki Nacinane z Boczkiem i Serem


Jeśli znudziły Wam się tradycyjne gotowane ziemniaki, frytki, czy puree - mam dla Was pomysł na ich nową odsłonę. Ziemniaki z piekarnika w moim wykonaniu już znacie (tutaj przepis).
 Jednak dziś poszłam o krok dalej. Ziemniaki razem ze skórą ponacinałam i wypełniłam intensywnym w smaku boczkiem, na wzór słynnych, szwedzkich ziemniaków Hasselback. Całość zapiekłam z cebulą i mozzarellą w towarzystwie czosnku, lubczyku i natki. Nad brytfanką, na kratce - w tym samym czasie - opiekały się także roladki z kurczaka wypełnione czosnkowym masłem, które skapywało wprost na pieczone ziemniaki, których wierzch stawał się coraz bardziej chrupiący. Obiad podałam z Sałatą i śmietaną na słodko. 
To sycąca, przepyszna i łatwa do przygotowania propozycja na danie z bardzo powszechnych składników w niebanalnym wydaniu. Soczysta pierś, aromatyczne ziemniaki i rewelacyjnie pasująca do boczku, orzeźwiająca całość- śmietana z sałatą. Polecam!



 

Składniki na Roladki z Kurczaka:
  • 4 filety z kurczaka, pojedyncze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy do kurczaka złocistego
  • 1 łyżka masła
Filety rozciąć w poprzek prawie do samego końca, każdego z nich rozłożyć i lekko utłuc. Delikatnie natrzeć przyprawą do kurczaka ni naruszając struktury mięsa. Na środku każdego fileta wyłożyć porcję miękkiego masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zwinąć jak naleśnik. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. 

Składniki na Nacinane Ziemniaki z Boczkiem:
  • 8 dużych, młodych ziemniaków ze skórką
  • kawałek boczku wędzonego, parzonego
  • 1 cebula
  • 125 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • odrobina oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • świeży lubczyk i natka pietruszki
Ziemniaki ze skórką dokładnie wyszorować, opłukać pod bieżącą wodą.

Każdego ziemniaka, kolejno ponacinać do 3/4 głębokości  nie do samego końca! Można pomóc sobie układając ziemniaki pomiędzy drewnianymi patyczkami np. od łyżki czy łopatki. W ten sposób nie przetniemy ziemniaka na wylot - nóż napotka opór ;) W ponacinane miejsca powkładać plasterki boczku. Ziemniaki ułożyć w brytfance wysmarowanej lekko oliwą. Na każdego ziemniaka zetrzeć odrobinę masła, posolić. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, funkcja góra-dół, na 45 min - 220*. Po tym czasie folię można usunąć. Przełączyć piekarnik na górne przypiekanie i przez 10 min. szybko zrumienić wierzch ziemniaków w temperaturze 250*. Następnie pomiędzy ziemniaki dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Piekarnik ponownie przełączyć na funkcję góra-dół, nadal 250*.
Nad ziemniakami umieścić kratkę, a na niej ułożyć roladki z kurczaka. Piec całość około 15 min. W międzyczasie mozzarellę zagnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ostrożnie wysunąć brytfankę spod kratki i na każdego ziemniaka wyłożyć porcję mozzarelli. Zapiekać kolejne 15 min. Koniecznie przed podaniem posypać ziemniaki posiekaną natką lub lubczykiem. Podałam z sałatą i śmietaną.
Składniki na Sałatę ze Śmietaną na Słodko:
  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru
Sałatę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
Następnie poszarpać lub poszatkować ostrym nożem i umieścić w miseczce.
Zimną śmietanę wymieszać z cukrem. Tuż przed podaniem polać śmietanką sałatę, delikatnie wymieszać. 


Podobne przepisy:

Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)